När folk frågar mig vad som gör en bra blogg, brukar jag spontant svara var specifik och var nishad. Det bör finnas en röd tråd och man bör som läsare efter 3-4 inlägg fatta vad formatet är. Det kan vara vardagliga betraktelser med en komisk udd, dagens outfit från någon med stark klädsmak eller tankar kring maktstrukturer och hur de påverkar medieklimatet. Som besökare bör du veta vad du får.

Anledningen till att tydliga nischer är framgångsrika är att vi nu mer än tidigare är mer medvetna om vad vi vill ha, kanske just på grund av att utbudet är oöverskådligt stort. Vi föredrar att följa de som håller sig till ämnet, det vill säga, inte postar recept på helgrillat lamm ena dagen och tutorials på hur man skriver en tjänst i node.js den andra. (Men så klart finns det undantag med till exempel kändisbloggar, som kan posta allt men läses eftersom folk är intresserade av personens liv).

Vad är egentligen en nishblogg?

Det finns nischat och det finns nischat. En av @Sweden-kontots kuratorer, @kurrmjau driver den populära Djur på Djur – en blogg som bara visar bilder på djur som är placerade på varandra. Till exempel Marsvin på Sköldpadda.

Det som fick mig att le med hela tangentbordet idag var Things Fitting Perfectly Into Other Things, bloggen som postar (precis som namnet antyder) bilder på saker som passar perfekt i andra saker.

Lotta Lundgren GIFS ska ej förglömmas. Det är en fanblogg som enbart visar animerade gif:ar på författaren och programledaren med samma namn.

Flickr-kontot The Toothpastery, som var den första ”smalbloggen” jag började följa, bestod av en daglig bild på en tandborste med tandkräm. Det kan låta tråkigt till en början, men när man bläddrat igenom en 30 bilder så grips man av det minimalistiska formatet. Man undrar vad som hände den dagen då både tandkräm och tandborste var annorlunda? Var hen bortrest eller hade borsten försvunnit ner i någons nessecär? Vad ÄR det för brun tandkräm hen borstar med under augusti?

Därför bör du nischa dig!

Så varför bör man gjuta sin passion i till exempel kortkommandon i Windows, tjeckiska ölkapsyler eller upphittade strumpor i tvättstugan i en blogg? Är det inte bara slöseri med tid?

Nej. Dina fans som brinner för samma sak finns där ute. De har bara inte hittat dig än.