Hur ökar man trafiken till sin blogg? [en komplett guide]

Att blogga är ett utmärkt sätt att dela dina tankar och idéer med världen, men om du vill få ut ditt budskap till så många personer som möjligt är det viktigt att du optimerar din sajt och fokuserar på ett par specifika saker.

För att göra det måste du lära dig att skriva bra innehåll, använda sociala medier effektivt och optimera din blogg för sökmotorerna. Detta kan till en början låta överväldigande, men var lugn, i den här guiden får du lära dig allt du behöver veta om hur du förbättrar dina bloggkunskaper.

Vad som krävs för att få fler läsare

Det finns ett antal faktorer som avgör hur många som läser din blogg har. Faktorer som spelar stor roll kring frågan hur många som läser din blogg är bland annat hur väl skött SEO, sociala medier och vad kvalitén på ditt innehåll är.

Bra innehåll kan hjälpa dig få mer trafik till din blogg

Att skriva bra innehåll är en otroligt viktig del av bloggandet. Hur väl du skriver dina inlägg är bland de mest avgörande bitarna när det kommer till hur många läsare du kommer få på din blogg. Det spelar ingen roll hur bra arbete du gör med SEO och social medier, om ditt innehåll inte håller måttet kommer ingen vilja läsa dina inlägg.

Det finns några saker du bör göra för att förbättra kvaliteten på ditt innehåll:

1. Skriv unikt innehåll

Att skriva unikt innehåll kan göras på flera olika sätt. Du bör undvika duplicerat innehåll som redan finns på andra bloggar. Detta kanske låter som en självklarhet, men det är ändå värt att nämna detta.

Detta betyder dock inte att du inte får skriva om saker som andra bloggare har skrivit om, tvärtom kan det vara bra. Det du bör undvika är att kopiera och klistra in innehåll rakt av från andra bloggar och webbplatser.

2. Skriv om något du är passionerad om

Om bloggandet är något du brinner för kommer folk att märka det. Om du tvärtom inte alls tycker om att skriva på bloggen kommer även detta att synas i dina inlägg.

Därför är det viktigt att du skriver om saker som ligger dig kärt om hjärtat. Är du exempelvis väldigt intresserad av aktier och börsen, så är det såklart ett väldigt bra ämne för en blogg.

3. Se till att du har tydliga idéer om vad du vill säga i dina inlägg

Det är viktigt att du tar dig tid att tänka på vad du vill säga när du skriver en artikel. Om det är först efter att du har skrivit innehållet som du kommer fram till exakt vad det är du försöker få fram, kommer inlägget inte bli lika tydligt som om du hade tänkt efter lite mer i förväg.

Se därför till att skapa en outline för dina blogginlägg innan du börjar skriva dem. Detta kan du göra genom att endast skriva ner några punkter innan du börjar skriva själva innehållet. Såklart går det även att göra denna del ännu mer invecklad, men för många räcker det som sagt att skriva ner några punkter.

4. Var påläst kring det du skriver om

Sist men inte minst bör du se till att du faktiskt vet vad det är du skriver om innan du trycker på publiceringsknappen.

Detta kanske låter som något revolutionerade, men många bloggare skriver ofta om saker som de faktiskt inte har någon aning om. Med det sagt menar vi inte att man måste vara proffs inom ett ämne för att få skriva om det. Men grundläggande kunskap kring ämnet man skriver om är en väldigt stor fördel, om du vill framstå som trovärdig.

Få fler läsare med hjälp av sociala medier

Som bloggare är det lätt hänt att man glömmer bort att fokusera på social medier. När allt kommer omkring görs majoriteten av ditt arbete såklart på själva bloggen. Det betyder dock inte att du ska försumma sociala medier helt och hållet.

Ju fler läsare som kommer till din webbplats från andra källor, desto bättre för dig som bloggare.

Hur integrerar man blogg och sociala medier i ett?

Det är lätt att integrera sociala medier med din blogg, men det tar lite tid. Det första du behöver göra är att skapa konton på de sociala medier som du finner intressanta. Instagram, Twitter och TikTok är tre stycken alternativ som i skrivande stund är väldigt populära.

Förslagsvis bör ditt namn på dina sociala medier vara detsamma som det är på din blogg. I det fall där ditt namn skulle vara upptaget går det oftast att knopa ihop ett namn som är snarlikt med bloggens riktiga namn.

Skapa värdefullt innehåll

När du har skapat alla dina konton kan du börja publicera innehåll på dem. Precis som när det kommer till innehållet på din blogg är det viktigt att skapa en bra och varierat innehåll på dina social medier också.

Hur får man läsare från sociala medier till bloggen?

När du har publicerat innehåll på dina sociala medier är det viktigt att du leder läsarna tillbaka till din blogg. Det finns flera sätt att göra detta på:

  • Nämn att du har en blogg som de borde kolla in i ditt innehåll
  • Lägg till en länk till din blogg i din biografi
  • Berätta för läsarna att de kan läsa mer detaljerat om dina tanker och idéer på din blogg

SEO optimera din blogg för sökmotorerna

SEO som egentligen är en förkortning för sökmotoroptimering är en uppsättning strategier och taktiker för att uppnå högsta möjliga organiska placering på sökmotorernas sökresultat (SERP). Sökmotorerna använder en rad algoritmer när de scannar av webben och rankar alla de olika webbplatserna i sökresultaten.

Det är alltså ingen slump att just den hemsidan som rankar högst upp på ett specifikt sökord gör just detta. Förmodligen har personen som ligger bakom hemsidan i fråga velat ranka högt på just detta sökord, och därför optimerat sitt inlägg efter detta.

Det finns många olika sätt och metoder som du kan använda för att göra din blogg mer SEO-vänlig, och på så sätt få fler läsare till din blogg. Här nedanför lyder några av dessa metoder och tekniker:

1. Sökordsanalyser kring vad du ska skriva om

Ett av de bästa sätten att få fler läsare är att hitta specifika nyckelord som folk ofta söker efter och sedan optimera sina inlägg kring dessa ord.

Ett effektivt sätt att börja med din nyckelordsanalys är att fråga dig själv vilka exakta ord eller nyckelord som människor ofta söker på när de vill hitta information kring något specifikt ämne.

Detta skulle exempelvis kunna vara i det fallet att man vill ha reda på vad är aktier är för något. Isåfall skulle sökord såsom: ”aktier för nybörjare” eller vad är aktier?” vara två exempel på bra sökord att fokusera lite extra på.

2. Fokusera på nyckelorden

När du väl kommit fram till vilka nyckelord det är som kommer få din blogg att få fler läsare, är nästa steg att optimera dina inlägg. Hur gör man då detta?

Det första du måste göra är att se till att du använder dina nyckelord på flera ställen i inlägget när du skriver om ett specifikt ämne. På så sätt kommer sökmotorerna lättare kunna identifiera dessa nyckelord och placera din blogg högt i rankningen för dem.

Du bör bland annat försöka placera ut ditt nyckelord i rubriker, underrubriker, brödtext, och metabeskrivning.

Som allt annat här i världen är för mycket av det goda aldrig bra. Detta gäller även när det kommer till att trycka in sitt nyckelord allt för mycket i dina blogginlägg.

På en text på 500 ord räcker det exempelvis gott och väl om du nämner ditt nyckelord 3-5 gånger för att sökmotorerna ska kunna fatta vilka speciella ord det är du vill ranka högt på.

3. Få andra sajter att länka till din blogg

En annan viktig sak att göra utifrån ett SEO-perspektiv för att få fler läsare till din blogg, är att försöka få andra webbplatser länka till din blogg.

Det kanske låter lite konstigt i början, men det finns faktiskt fördelar med att låta andra webbplatser länka till din blogg. Hur fungerar det? Jo, när du har bra länkar från andra webbplatser ser sökmotorerna detta som ett bevis på att du har en bra blogg och ett innehåll som är trovärdigt.

Problemet är dock att få länkar pekade till sin egen sajt kan vara ett minst lika stort jobb som att producera kvalitativt och intressant innehåll.

Det bästa av allt är såklart om du organsikt kan få andra sajter att friviligt vilja länka till din blogg. Det enklaste sättet att få detta att ske är helt enkelt att skriva kvalitativt innehåll som folk kommer uppfatta som användbart.

Ett annat sätt att få länkar till sin sajt är genom att antingen köpa och byta länkar eller göra gästinlägg hos andra bloggare. När det gäller att köpa länkar är det viktigt att se till att du endast handlar med trovärdiga och pålitliga webbplatser. Om du inte är försiktig kan det sluta med att du straffas av sökmotorerna för att du försöker blåsa upp din webbplats på konstgjord väg.

Hur köper man länkar?

Det bästa sättet att hitta seriösa och pålitliga webbplatser som säljer länkar är genom att kolla upp vilka sajter det är som länkar till dina konkurrenter, för att sedan fråga dessa webbplatser om du också kan få köpa en länk. Du kan enkelt kolla upp olika webbplatsers länkprofiler med hjälp av Ahrefs kostnadsfria verktyg för länkanalys.

Hur byter man länkar?

Ett annat sätt att få länkar till din webbplats är att byta länkar med andra bloggare. Hur fungerar detta? Ja, om du har en webbplats inom fitnessnischen, så har du även säkerligen koll på vilka dina konkurrenter är.

Det är ju i både ditt eget och din konkurrents intresse att ranka högre i sökmotorerna, så varför inte hjälpas åt genom att göra ett länkbyte och länka fram och tillbaka till varandra?

Hur gör man gästinlägg?

Ett gästinlägg är ett annat effektivt sätt att skaffa länkar. Hur fungerar det här? Ja, precis som det låter ät ett gästinlägg när du gästar en annan blogg och skriver en artikel där. I gengäld för att du skriver detta inlägg får du en länk till din blogg i inlägget som du skrivit.

Tro det eller ej men väldigt många bloggare är väldigt positivt ställda till gästinlägg. Om du hittar någon sajt du skulle vilja ha länk ifrån är det med andra ord bara att fråga om detta skulle vara intressant för motparten.

Hur ökar man trafiken till sin blogg? – Avslutande ord

Nu när du vet grunderna för hur du kan öka trafiken till din blogg är det dags för dig att börja arbeta mot att fler läsare hittar till din blogg.

Det sista vi vill att du kommer ihåg är att alltid tänka på kvaliteten när du skapar nytt innehåll på din blogg. Skriv inte bara för skrivandets skull. Skriv för att du vill hjälpa människor eller dela med dig av dina tankar och ideér. Om dina artiklar ger mervärde och är välskrivna kommer läsarna att komma med tiden.