Hur kan man tjäna pengar på att blogga? [en komplett guide]

Det fina med att blogga är att det för relativt många kan leda till en extra inkomst vid sidan av sitt vanliga jobb. Och sanningen är att det faktiskt finns flera olika sätt som man kan tjäna pengar på sitt bloggande.

Många som bloggar tror att det krävs tusentals läsare varje vecka för att man ens ska ha en chans att kunna tjäna någon betydande summa pengar från sitt bloggandet. Detta är dock en myt som inte alls stämmer. Såklart kan de som har fler läsare tjäna mer pengar, men vad många inte vet är att det inte krävs så pass många läsare för att man ska kunna generera en fin slant.

Man kan tjäna pengar genom att blogga på flera olika sätt. Adsense och affiliatemarknadsföring är bland de vanligaste alternativen, men det det finns faktiskt en rad andra möjligheter utöver dessa för dig som bloggare.

När kan man börja tjäna pengar på sina blogg?

Det finns som sagt inget specifikt antal läsare som du måste ha för att kunna börja tjäna pengar på att blogga. Å andra sidan bör du åtminstone ha några hundra läsare varje månad för att du ska kunna tjäna någon större summa pengar som är värda att prata om.

Det kommer krävas mycket arbete, särskilt om du ny med att blogga. Om du bara avsätter lite tid för ditt bloggande är det inte rimligt att sätta upp mål där du ska kunna tjäna flera tusen kronor på nolltid.

Men oavsett hur pass stor eller liten din sajt är, är det lika bra att marknadsföra så snabbt som möjligt. Ju snabbare du kommer igång med marknadsföring, desto snabbare kommer du kunna börja tjäna pengar på din blogg.

Om du bara vill blogga som en hobby och inte bryr dig om att tjäna pengar på det, är det naturligtvis helt okej också. Men om du vill tjäna lite extra pengar (och vem vill inte det?) kan du läsa vidare för att få några idéer.

Bra marknadsföring ökar dina intäkter

Om du verkligen vill kunna öka dina möjligheter till att tjäna pengar på din blogg är det viktigt att du utöver att publicera kvalitativt innehåll, även blir bra på att marknadsföra på din blogg.

Många bloggare har en tendens att fokusera för mycket på att publicera innehåll och mindre på marknadsföring. Det är såklart inte helt fel, men det är dock viktigt att du lär dig hur du marknadsför om du vill att din blogg ska generera några betydande inkomster för dig.

En blogg med få läsare och bra marknadsföring kan generera mer intäkter än en blogg med många läsare och dålig marknadsföring. Därför är det väldigt viktigt att fokusera på blogg marknadsföring om du vill se skillnad i hur mycket pengar som din blogg genererar.

Tjäna pengar med Adsense

Med hjälp av Adsense kan du snabbt börja tjäna pengar på ditt bloggande. Adsense är ett annonssystem från Google. Genom Adsense tjänar du pengar genom klick och sidvisningar. Annonserna som kommer vara på din blogg kommer även att variera eftersom Google ser till att skräddarsy dem så att de är relevanta för varje läsare.

Hur mycket man kommer kunna tjäna på varje klick eller sidvisning varierar också. I regel handlar det om väldigt små summor för varje klick och sidvisning, men när man börjar komma upp i mycket trafik kan det snabbt bli ganska stora summor.

Tjäna pengar med Affiliatemarknadsföring 

Affiliatemarknadsföring är en annonsteknik som gör det möjligt för privatpersoner och företag att tjäna pengar på att driva kunder till e-butiker och e-tjänster. Du som webbplatsägare får i regel betalt i samband med att du skickar vidare en person till en e-butik där personen sedan genomför ett köp.

När man jobbar med affiliate är dina potentiella intäkter alltså beroende på hur bra dina annonser presterar och marknadsförs. För att kunna börja jobba med affiliate på sin blogg krävs det att man registrerar sig på ett affiliatenätverk. Det finns idag flera olika svenska affiliatenätverk som gör det superenkelt att komma igång. Det dessa nätverk gör att att de kopplar ihop dig som webbplatsägare med annonsörerna.

Personliga samarbeten

När du väl börjat växa och din blogg skaffat sig ett stort läsarantal är det inte ovanligt att företag kommer börja kontakta dig med diverse förslag på samarbeten.

Med detta sagt behöver du som bloggare inte vänta på att företag ska kontakt med dig i hopp om att få till samarbeten. Du kan dels på egen hand skicka outreach-meddelanden till potentiella kunder som du skulle kunna tänka dig samarbete med. Det är även möjligt att gå med i olika nätverk där bloggare och andra typer av influensers kopplas ihop med företag som vill hitta platser att marknadsföra på.

Sälj E-böcker till din publik

Ett utmärkt sätt att tjäna pengar på din blogg är att skapa och sälja e-böcker. E-böcker kan naturligtvis säljas på andra plattformar också, men en bra publik som du har fått genom bloggandet är en av de bästa plattformerna för att sälja din e-bok.

För att skapa en e-bok som kommer att sälja bra måste du anstränga dig för att skapa en högkvalitativ produkt. Det är inget arbete som du kommer kunna genomföra på en dag eller två, utan vanligtvis kommer det krävas en hel del arbete.

Din e-bok bör vara välskriven och ge värde till dina läsare. Det är också viktigt att utforma ett bra omslag för din e-bok och se till att layouten ser professionell ut. Du kan använda programvaror som Adobe eller Canva för att hjälpa dig med detta.

Skapa och sälja onlinekurser

Ett annat sätt att tjäna pengar på din blogg är att skapa och sälja onlinekurser. Detta är ett ganska nytt sätt att tjäna pengar, eftersom marknaden för onlinekurser verkligen har börjat ta fart på senare år.

Antalet människor som vill lära sig saker och ting, men som inte möjlighet att delta i fysiska kurser eller seminarier ökar snabbt i takt med att allt fler människor startar egna företag.

För att sälja onlinekurser måste du ha ett bra ämne som du känner dig kvalificerad att lära andra människor om. Sedan är det bara att du skapar din kurs och marknadsföra den på din blogg.

Sälj fysiska eller digitala produkter

Ett annat sätt att tjäna pengar på din blogg är att sälja fysiska eller digitala produkter. Det finns egentligen inga rätt eller fel saker att sälja på din blogg.

Mycket handlar om vad du har möjlighet att erbjuda dina läsare. Det är en bra idé att diskutera med dina läsare och se vad de tycker är intressant eller användbart.

Numera kan man sälja nästan vad som helst på nätet. Du kan till exempel driva en egen e-butik på din blogg där du säljer saker som du skapat själv.

Börja acceptera donationer

Vi förstår att alla inte känner att de vill ta emot donationer från sina läsare på deras blogg.

Om du dock inte har något emot detta är donationer är ett utmärkt sätt för webbplatsägare att tjäna pengar utan att behöva göra reklam för andra webbplatser eller varumärken.

Det är inte heller särskilt komplicerat – allt du behöver göra är att sätta upp ett konto på Patreon för att sedan börja ta emot donationer från dina läsare

Kan du stå bakom samarbetet?

Det är lätt att som liten bloggare acceptera vilka samarbeten som helst. Det vi rekommenderar är dock att du endast godkänner samarbeten som du själv kan stå bakom.

Tyvärr finns det idag många bloggare som mer eller mindre lurar sina läsare för att tjäna lite pengar vid sidan om. Visst kan du göra detsamma, men är det verkligen moraliskt rätt? Nej, kanske inte och därför är det bättre att vara ärlig och transparent med sina samarbeten.

Hur kan man tjäna pengar på att blogga? – Avslutande ord

Som du kan se finns det många sätt att tjäna pengar på att blogga. Det viktigaste är dock att du har en bra blogg med intressant innehåll. När du väl har detta på plats är möjligheterna nästan oändliga när det gäller att tjäna pengar på din blogg

Naturligtvis tar det tid och kraft att tjäna pengar på att blogga, men det är definitivt värt det på lång sikt!