Kan man utnyttja ROT-avdrag för takarbete?

När det är dags att renovera eller byta tak kan kostnaderna snabbt bli stor. I Sverige finns dock möjlighet att minska utgifterna genom ROT-avdraget, en skattelättnad som kan göra stor skillnad för privatpersoner som planerar takarbeten.

Men vad gäller egentligen kring ROT-avdraget och hur kan du som husägare dra nytta av det på bästa sätt?

Vad är ROT-avdraget?

ROT-avdraget är en skattesubvention som infördes permanent 2009 för att stimulera renovering, ombyggnad och tillbyggnad av bostäder. Genom avdraget kan privatpersoner få skattereduktion på arbetskostnader för olika typer av husrenoveringar.

Subventionen uppgår till 30 procent av arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 50 000 kronor per person och år. För ett par som äger en fastighet tillsammans innebär detta att de kan få upp till 100 000 kronor i skattereduktion per år.

Takarbeten som omfattas av ROT-avdraget

När det gäller takarbeten omfattar ROT-avdraget i princip samtliga. Hit räknas bland annat byte av hela taket, reparation av befintligt tak, byte av takpannor, installation av nya hängrännor och stuprör, samt montering av taksäkerhet som snörasskydd och stegar.

Även relaterade arbeten som byte eller komplettering av råspont, läkt och underlagspapp omfattas. Dessutom ingår förbättring av takkonstruktionen, installation av takfönster och arbete med vindsisolering. Det är dock viktigt att notera att materialkostnader inte ingår i ROT-avdraget – det är endast arbetskostnaden som är avdragsgill.

Krav för ROT-avdraget

För att kunna utnyttja ROT-avdraget måste flera kriterier uppfyllas. Du måste vara minst 18 år och betala skatt i Sverige. Fastigheten måste stå i ditt namn och den måste vara din primära bostad. Arbetet måste utföras av ett företag med F-skattsedel, och betalningen ska ske elektroniskt eller via faktura – kontant betalning godkänns inte.

Det är också viktigt att notera att ROT-avdraget inte kan kombineras med andra former av bidrag eller subventioner för samma arbete. Om bostaden är nybyggd gäller särskilda regler – ROT-avdraget kan som först utnyttjas när det gått fem år sedan huset byggdes.

Hur fungerar ROT-avdraget?

För att utnyttja ROT-avdraget måste du anlita en hantverkare med godkänd F-skattesedel. De flesta seriösa takföretag är vana vid att hantera ROT-avdrag och sköter all administration kring detta. Ett exempel är takläggarna på mfasader.se som utför takläggning Bunkeflostrand och andra områden – de har ofta stor erfarenhet av att hantera ROT-ärenden och kan guida dig genom processen.

Det praktiska genomförandet är enkelt: du betalar endast din del av arbetskostnaden (70 procent), medan företaget ansöker om resterande del (30 procent) direkt från Skatteverket. Det är dock viktigt att du meddelar i god tid att du vill utnyttja ROT-avdraget, så att företaget kan ta hänsyn till detta i sin planering och fakturering.

Maximera nyttan av ROT-avdraget

För att få ut mesta möjliga av ROT-avdraget är det klokt att planera sina renoveringar noggrant. Eftersom avdraget har ett årligt tak kan det vara fördelaktigt att sprida ut större renoveringar över flera kalenderår.

Till exempel kan du planera takbytet så att vissa arbetsmoment utförs i slutet av ett år och resterande i början av nästa, vilket ger möjlighet att utnyttja två års ROT-avdrag. Det kan också vara värt att samordna olika typer av renoveringar för att optimera användningen av avdraget.