WordPress är världens populäraste plattform för bloggar och webbplatser. Den används av mer än 75 miljoner olika webbplatser, inklusive många av de mest trafikerade sajterna på jorden. Dess användarvänlighet gör det till ett utmärkt alternativ för nybörjare som vill skapa en egen blogg eller webbplats.
Det här guiden kommer sammanfatta (i princip) allt du behöver veta för att börja din resa med WordPress! Vi utger oss inte för att vara några experter när det kommer till detta ämne, men vi har byggt många sajter med denna programvara. Därför känner vi att vi också kan dela med oss svaren på alla de vanligaste frågorna om WordPress.
Vad är WordPress?
WordPress är en programvara som är fri och med en öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan använda den för att skapa sin helt egna webbplats, helt utan kostnad. Plattformen lanserades den 27 maj 2003 av dess grundare Matt Mullenweg och Mike Little.
Väldigt måna olika hemsidor använder sig som sagt idag av WordPress. Detta beror på mångsidigheten och enkelheten som denna plattform erbjuder.
Varför är WordPress bra?
WordPress erbjuder fantastiska alternativ för att hantera din webbplats och ditt innehåll. Det är också mycket enkelt att hantera med ett stort antal olika plugins och widgets som finns i WordPress-biblioteket.
WordPress är inte endast optimal för vanliga bloggare. Även andra typer av webbplatser, såsom e-butiker kan dra stor nytta av att använda WordPress som sin plattform.
Vad kostar WordPress?
Det är helt gratis att använda sig av WordPress. Inga avgifter, inga kostnader, bara ladda ner det och komma igång med din egna hemsida!
Detta kanske låter för bra för att vara sant, men WordPress är som sagt en programvara med öppen källkod, vilket innebär att alla har tillgång till att använda den.
Med det sagt finns det andra typer kostnader som ägare av webbplatser måste stå för, som t.ex. webbhotell och domännamn. Du kan även komma att behöva betala för köp av specifika plugin och teman på WordPress.
Hur installerar man WordPress?
Att installera WordPress är mycket enkelt och okomplicerat. Det finns faktiskt två sätt att komma igång med WordPress på din hemsida. Den enklaste metoden är att använda ”one-click installation”-verktyget.
Detta är ett verktyg som tillhandahålls av många webbhotell, t.ex. Loopia och Inleed. Det tar bara någon minut att installera WordPress om du väljer att köra på detta sätt. Inne i själva webbhotellet finns det vanligtvis ett menyalternativ där du kan installera WordPress med ett enkelt knapptryck.
Det andra alternativet för att komma igång, är genom att du manuellt laddar ner zip-filen som innehåller alla WordPres-filer. Om du väljer att gå denna väg måste du in i servern för att ladda upp och installera filen för att börja använda WordPress på din webbplats. Detta alternativ är som du här en aning mer komplicerat, så därför brukar vi alltid rekommendera det första alternativet om möjligt.
Vad är ett WordPress-tema?
Ett WordPress-tema är i princip en uppsättning filer som styr hur din webbplats kommer se ut. De kommer med olika layouter, grafik och plugins som konfigurerar hur din webbplats fungerar.
Teman är lätta att installera och konfigurera. Många människor väljer ofta att köra på någon av de färdiga mallar som finns tillgängliga i temat som de använder sig av. Men det är också möjligt att på egen hand skräddarsy sin design med hjälp av WordPress-temat.
Vad är plugins och tillägg?
Plugins är i princip verktyg som utökar funktionaliteten på din webbplats. De kan hjälpa dig att lägga till, ta bort eller ändra vissa funktioner på din webbplats. Ett enkelt exempel på vad ett plugin kan göra är att lägga till knappar för sociala medier på dina blogginlägg.
Men det är även möjligt att göra mycket mer än så med hjälp av plugins! Du kan hitta ett enormt stort bibliotek av både gratisvarianter och de WordPress-plugins som kostar pengar. Detta gör det enkelt att lägga till ny funktionalitet på din webbplats.
Fördelar med WordPress
Sanningen är att det finns väldigt många olika fördelar med med att använda sig av WordPress för att skapa en sajt. Här är några av de viktigaste fördelarna:
Flexibilitet och skalbarhet
WordPress är mycket flexibelt och skalbart, vilket gör att du kan anpassa din webbplats efter dina egna behov. Det finns också många olika plugins tillgängliga i WordPress-biblioteket som kan lägga till ytterligare funktioner för din hemsida.
Pålitlig
Eftersom WordPress används av miljontals användare är plattformen väl testad för att vara robust och tillförlitlig. Den uppdateras också regelbundet för att förbättra säkerheten och användarvänligheten.
SEO-anpassat
SEO (sökmotoroptimering) är ett viktigt arbete för att få din webbplats högt rankad i sökmotorerna (Google, Yahoo och Bing).
WordPress har anpassats för att det ska vara lätt för webbplatsägare att jobba med webbplatsens SEO. Det finns även ett par riktigt bra plugins som du kan ladda ner som kan hjälpa dig ytterligare med vägledning för denna bit.
Inga kodningskunskaper krävs
Att använda WordPress kräver inga kunskaper i kodning. Du kan helt enkelt installera plattformen och skapa en blogg eller webbplats med hjälp av färdiga teman och plugins.
Med det sagt kan du dra nytta av att vara lite allmänbildad när det kommer HTML-, CSS- och JavaScript-färdigheter. Dessa färdigheter kan nämligen hjälpa dig att anpassa din webbplats ytterligare, men det är som sagt ingen nödvändighet.
Perfekt för nybörjare
Om du är nybörjare på bloggande gör WordPress det enkelt för dig. Du behöver som sagt inte ha någon tidigare erfarenhet av kodning eller webbplatsutveckling för att bygga en bra blogg på WordPress.
Nackdelar med WordPress
Även om WordPress har många fördelar har det också vissa nackdelar som vi tycker är värda att belysa:
Inte lika anpassningsbara som att koda från grunden
Om du är ute efter den ultimata nivån av anpassning kanske WordPress inte är det perfekta alternativet för dig.
Även om det finns många plugins som kan lägga till ytterligare funktionalitet är det fortfarande begränsat jämfört med att koda från grunden.
Säkerhetsproblem
WordPress i sig (plattformen) är extremt säker, men att hålla din webbplats uppdaterad kan ibland vara en utmaning för oerfarna användare. Om du inte uppdaterar din webbplats regelbundet kan den bli ett lätt byte för hackare.
Stora plugins kan sakta ner WordPress
När du använder många stora (eller många) plugins på din WordPress-webbplats kan detta faktiskt sakta ner din webbplats.
Detta beror på att ju fler plugins du använder, desto mer resurser kommer att krävas till dessa.
Plugins och teman kan innebära säkerhetsrisker
Eftersom plugins kan skapas av vem som helst de är inte alltid säkrade på samma sätt som WordPress självt. Om du installerar ett plugin eller tema som inte är säkert kan det utgöra en säkerhetsrisk för din webbplats.
Se därför till att endast använda dig av plugins och teman från pålitliga källor och som redan används av väldigt många olika webbplatser.
Så kommer du igång med WordPress – 5 steg
Så nu när du vet lite mer om WordPress är du förmodligen redo att börja använda det. Här är de 5 första stegen som du måste ta för att komma igång:
1. Köp ett domännamn och välj ett webbhotell
Det första du behöver göra är att köpa ett domännamn. Ett domännamn beskriver din webbplats på samma sätt som ditt riktiga namn beskriver dig som person.
När du väljer ditt domännamn ska du försöka hitta något som är både lätt att komma ihåg och relevant för ämnet för din blogg eller webbplats.
Därefter är det sedan dags att välja ett webbhotell för din hemsida. Och till sist, när du har ett domännamn och en webbhotell kan du enkelt installera WordPress via ditt webbhotell.
2. Hitta ett tema som du gillar och installera det på din webbplats
Nästa steg i processen är att hitta ett tema för din webbplats. Det finns många bra teman att välja mellan så du kan ganska lätt hitta något som passar dina behov och din smak, oavsett om du vill använda dig av ett kostnadsfritt alternativ eller inte.
Vår personliga favorit när det kommer till WordPress-teman är Generatepress. Det är i grunden gratis, men det går även att köpa till ytterligare funktionalitet.
3. Börja designa din sajt
Nu du väl har hittat ett tema som du gillar för din webbplats är det dags att börja designa.
Du kan välja att använda färdiga mallar som följer med temat direkt, eller anpassa och designa på egen hand för att ge din sajt en personlig touch.
4. Ladda ner och aktivera användbara plugins
Det näst sista steget i processen för att komma igång med WordPress, är att ladda ner och aktivera en eller flera plugins för din WordPress-webbplats.
Det kan vara allt från ett enkelt plugin som lägger till sociala delningsknappar till ett mycket större plugin som WooCommerce (det populäraste pluginet inom e-handel).
5. Kom ihåg att tänka på säkerheten
Sist men inte minst bör du se till att din webbplats är säker. Se till att du alltid gör följande:
- Håll WordPress uppdaterad med regelbundna uppdateringar
- Använd starka lösenord för ditt konto
- Var kritisk gällande vilka plugins du installerar och börjar använda
- Installera plugin som övervakar och skannar din webbplats regelbundet för säkerhetshot (som Wordfence)