Allt du behöver veta innan du målar om lägenheten

Börjar det bli dags att måla om lägenheten? Innan du tar dig an denna typ av hemmaprojekt är det viktigt att ha en klar plan och förstår vad det innebär.

Denna guide är framtagen för att ge dig alla nödvändiga tips och råd för att ditt målningsprojekt ska bli så lyckat som möjligt.

Ha en tydlig plan innan du sätter igång

Innan du börjar måla om din lägenhet är det viktigt att du har en väl genomtänkt plan på plats. Detta kommer hjälpa dig att strukturera arbetet, vilket gör processen både smidigare och effektivare.

Börja med att bestämma vilka rum eller väggar som ska målas och i vilken ordning. Därefter måste du såklart även fundera och uppskatta hur mycket färg som behövs. Detta gör du enklast genom att mäta ytan som ska målas och diskutera med färgleverantörer om deras rekommendationer baserat på ytan och typen av färg du valt.

Planera även för de verktyg och material som behövs för jobbet. Förutom färg inkluderar detta penslar, rollers, maskeringstejp och skyddsplast för att skydda golv och möbler. Att ha allt material redo innan du börjar gör att du kan arbeta oavbrutet och undvika onödiga avbrott.

Täck över och skydda dina möbler

Innan du börjar måla är det viktigt att skydda dina möbler och andra föremål i rummet för att undvika färgstänk. Om det är möjligt så är det bäst att flytta ut alla möbler från rummet där målningen ska ske. Om du inte har tillräckligt med utrymme för att flytta ut möblerna kan du dock täcka dem istället.

Glöm inte heller att skydda golvet. Lägg ut papp eller en tjock presenning som du säkrar med tejp längs golvens kanter. Detta hjälper till att fånga upp färgdroppar och underlättar städningen efteråt.

Damma av väggarna

En ren yta säkerställer att färgen fäster ordentligt och ger ett jämnt och snyggt resultat. Börja med att torka av väggarna med en torr trasa. Det är speciellt viktigt att vara noggrann i hörnen och mot taket där spindelnät och damm ofta samlas.

Ett tips är att använda en mikrofiberduk eller en mjuk borste som effektivt fångar upp dammpartiklarna utan att skrapa ytan. Genom att se till att väggarna är helt rena innan du påbörjar målningen kan du undvika ojämnheter och säkerställa att det slutliga resultatet blir så bra som möjligt.

Börja måla

När du är redo att börja måla är det viktigt att du först rör om i färgen ordentligt. Använd en rörpinne för att säkerställa att färgen är bra utblandad och färdig för användning. Häll sedan upp en lagom mängd färg i ditt färgtråg.

Börja med att måla kanterna på väggen. Ta en medelstor pensel och måla försiktigt de yttersta tio centimetrarna av väggen. När kanterna är klara använder du en roller för att måla de större ytorna.

Anlita målare om du behöver hjälp

Om du känner att du varken har tiden eller energin att ta dig an uppgiften (t.ex. om du ska måla om lägenhet Stockholm) kan det vara en god idé att anlita någon för att hjälpa dig. Genom att anlita en målare säkerställer du att arbetet utförs korrekt utan stress eller oro för resultatet.

När du väljer att anlita hjälp är det viktigt att du ser till att målarna har goda referenser och erfarenhet av liknande projekt. Det ger dig en trygghet i att de vet vad de gör och kan hantera eventuella utmaningar som kan uppstå under arbetets gång. Dessutom kan de ge värdefulla tips om färgval och tekniker som passar just dina väggar och ditt hem.