Ni vet det där som kallas ”bloggrulle” (även eller ska man kanske säg mer känt under engelskans ”blogroll”) och som man in de flesta fall hittar i kolumnen till höger om en blogg – en sån har ju, som ni förmodligen ser, inte vi.

Att vi inte har det beror inte på att en bloggrulle är av ondo. Tvärtom. Inte bara hjälper den dina besökare att hitta fler intressanta bloggar som antagligen är relevanta för dem om de gillar dig och din blogg, och därmed borde kunna gilla det du gillar. Dessutom kan de ofta generera tillbakalänkar och få dig att hamna i någon annans bloggrulle vilket i sin tur hjälper till att promota dig eller ditt företag och driva trafik till din sajt. Och, sist men definitivt inte minst för den som gillar att synas på webben (hej bloggare!), den kan ha rätt stor betydelse betydelse för din pagerank – det vill säga din placering på Google.

Att vi på Bloggbyrån dissar bloggrulle beror alltså inte på att det inte är ett bra påfund utan snarare på att det i princip är omöjligt att kalla sig för Bloggbyrån och vilja stå på alla bloggares sida och sedan skapa en liten lista över ett par favoriter vilket exkluderar ungefär jääättejättemånga andra favoriter (och icke-favoriter). Nä, inte helt okej.

Däremot vill vi gärna, precis som vi redan gör på Twitter och Facebook, kunna dela med oss av sådant som i stunden berör och stör oss och får tankarna att röra sig i någon riktning, och så föddes idén om en ”dynamisk bloggrulle”. Med andra våra ord, en ”rulle” där vi (typ) varje vecka gör en ny lista över ett antal blogginlägg som vi just nu tror att fler skulle vara intresserade av att läsa. Inget revolutionerande kanske, men förhoppningsvis något som någon uppskattar (är det en kass idé så känner fria att säga det).

Och. När Bloggbyrån väljer att lista är det inte heller revolutionerande konstigt att vi väljer att lista med lista.se. Dels tycker vi (inte bara Jack, och inte bara under hot från Jack…) att lista.se typ är den bästa tjänsten när man just vill lista saker. Dels har Jack varit redaktör för och aktiv i etableringen av lista.se och..ja, som sagt, vi gillar ju att dela saker som vi…eh, gillar.

Så. Gillar ni idén med dynamisk bloggrulle, känn er fria att sno den rakt av. Och skulle ni känna för det, så gör det gärna med en lista (…).