Det här är ju bara så coolt!

Min dotter (som är 14 år) bloggar sedan ett par år tillbaka och har hunnit testa flera olika bloggverktyg. Häromdagen lade hon in den bloggkärleks-widget vi gjorde för Disney Channel på sin blogg och skrev ett välformulerat inlägg med alla kommatecken på rätt plats, utan stavfel (nåja, ett par detaljer kring bindestreck ska jag ta med henne senare, men hey, hon är 14). Men hon skrev inte bara ett inlägg, hon tog sig dessutom tid att skapa och lägga upp en instruktion om hur man bär sig åt för att lägga in widgeten på blogg.se med lite hjälp av det flashbaserade online-Photoshop-programmet Pixlr och ett resonemang kring html-koder.

Cirka 550 000 svenskar över 12 år (de allra flesta tjejer) har en egen blogg och två av tre skriver i den minst 1-3 gånger i veckan. 93% av alla svenska tjejer i åldern 12-15 läser regelbundet bloggar. Just nu växer det upp en hel liten armé av tjejer som inte kommer att vara rädda för nätet eller datorer på något sätt, som inte kommer att fråga en pojkvän om hur något fungerar, som nu börjat bygga upp ett socialt nätverk som vida kommer att överstiga killarnas, som bildbehandlar, löser problem, programmerar och html:ar och förfinar sin förmåga varje dag att uttrycka sig i skriftlig form.

Tusentals och åter tusentals tjejer kommer att säga att det var bloggen som gav dem all träning att skriva och kommunicera, som gav dem möjligheter att visa sin personlighet och berätta vad de kunde, som gav dem praoplatser, praktikplatser, första jobbet i någon bransch som är tuff att komma in i, samt massor av vänner i ett ständigt växande nätverk av andra tjejer med liknande erfarenheter som hjälper dem att utvecklas, göra karriär, tjäna pengar och ha kul på jobbet.

Under tiden så spelade killarna LoL, WoW, CoD och CS, och utökade visserligen sitt nätverk de också och tränade sin spatiala förmåga, men de kommer ändå att vara så långt efter tjejerna om 10 år.

Ledsen min son, men du får nog släppa den där brutalsnabba spelmusen från SteelSeries och ta av X-box-headsetet och kolla in vad lillsyrran gör lite oftare. Annars kan det vara hon och inte du som får det där jobbet du trodde var vikt för dig eller någon annan polare i grabbgänget.