Idag är det inte bara torsdag, utan också ”återgångs-torsdag”. Eller, Throwback Thursday, som du kanske snarare känner igen det som. En, vad som på engelska ibland brukar omnämnas ”internet theme day” (webb-temadag) – det vill säga en speciell dag då väldigt många på internet samtidigt ägnar sig åt samma sak.

Som att på torsdagar posta bilder, oftast på sig själv, från en tidigare period i livet – vilket i stora drag är det som #throwbackthursday handlar om. Ett kul fenomen tycker vi, som inte bara privatpersoner och kändisar kan ha glädje av och glädja andra med, utan något som även företag med nätnärvaro kan haka på för att på ett trendigt sätt dela delar av sin historia.

Du kanske till exempel råkade se oss i flödet på Instagram eller Twitter eller Facebook idag, när vi körde vår variant på den nostalgitrippen:

 

#throwback back in the days

Fenomenet är i dag stort framförallt på Instagram och Twitter, men är, om man googlar lite (och det gör man ju), inte alls så nytt som man kan tro. På knowyourmeme.com – en för övrigt lysande källa till kunskap för den som vill fördjupa sig i internetkultur – skriver man att Throwback Thursday har blivit associerad med saker som anses klassiska eller vintage så tidigt som 2003. Och att första gången begreppet användes på nätet, vad man vet, var i titeln på en serie återuppväckta, retro-seriefigurer som illustrerades av Saxton Moore och publicerades på hans blogg januari 2006.

Throwback Thursday slår bloggrot

Håller man sig till knowyourmeme’s historia, spred sig nostalgifenomenet vidare under 2006 då sneaker-bloggen Nice Kicks – som i sig har en intressant historia – införde sin egen Throwback Thursday-serie i bloggen, där man varje torsdag uppmärksammade just vintagepopulära sneakers. Något som höll i sig ända till så sent som i fjol.

Samma år, 2006 alltså, lär även en fotbollsmatch i Georgia spelats under temat Throwback Thursday, där spelarna intog planen i matchställ från 70-talet.

När internet på riktigt klev in och klev tillbaka

Det skulle dröja några år, men 2011 blev plötsligt begreppet Throwback Thursday riktigt etablerat och populärt i bloggosfären, och synonymt med händelser och saker som ”inte längre är kulturellt relevanta”. Och i slutet av 2011, knappa året efter att Instagram mött världens mobillinser, och tio månader efter att de introducerat hashtags, hittade bloggfenomenet på något sätt hem. Det vill säga – Instagram blev en naturlig arena för människor att dela gamla bilder av sig själva på, under hashtaggarna #throwbackthursday eller #tbt. Enligt den här artikeln i Digital trends, som också ger en hel del historia och statistik kring den ”digitala återkastelsen”, lär användaren @bobbysanders22 ha varit den första som använde taggen #throwbackthursday där (även om den faktan, enligt Instagrams grundare, inte går att hundraprocentigt bekräfta).

Miljontals nostalgidagar i flödet

Juli 2012 hade det postats över 9 miljoner Instagrambilder taggade #tbt och det var därmed den 15:e mest populära hashtaggen på Instagram (och även mäkta poppis på Twitter eftersom många Instagrammare delar sina bilder vidare).

Idag (statistik från maj 2013) har över 40 miljoner Instagrambilder taggats #tbt och cirka 23 miljoner #throwbackthursday. Även i Tumblr-community:t är fenomenet utbrett och på Facebook – utöver att hashtaggen numer även fungerar där – finns det ett otal grupper och sidor som vältrar sig i #throwbackthursday.

Vill du ha tips på hur du ”throwbackar som ett proffs”, eller hur du lyfter det här digitala tillbakablickande till nästa nivå (det finns faktiskt folk som gjort riktig business av fenomenet) är återigen Digital trends-artikeln Everything you need to know about your favourite day ett bra ställe att börja på.

Eller så hakar du bara på och lägger upp en gammal ”selfie” i flödet idag! Pinga oss gärna om du gör det. :)