Bloggbyrån på Twitter

Denna älskade och hatade kanal där du förväntas göra dig förstådd på endast 140 tecken. Allt går i ett rasande tempo och hur ska man veta vad allt betyder, hur man hittar intressanta människor att följa och vilka regler som gäller?

Den som twittrar den lär, heter ett gammalt djungelordspråk som passar bra här. Det är svårt, om inte omöjligt att skriva en heltäckande bloggpost om allt som gäller på Twitter, men jag tänkte försöka bena lite i några extra vanliga och fiffiga funktioner som vi ofta får frågor om.

I det här inlägget går jag igenom några ord som är nödvändiga att förstå för den som tänkt ge sig in i Twitters underbart märkliga värld. Men jag kommer att komplettera med ett inlägg där jag går in mer på hur man kan sortera och använda all information som flödar i kanalen.

Saknar du någon information eller tycker att något verkar krångligt är det bara att kasta ner frågan i kommentarsfältet så ska jag försöka reda ut begreppen ytterligare.

RT – Retweet

Förkortningen RT står för Retweet. Det kan närmast beskrivas som en vidarebefordring av en tweet. Om du “RT:ar” en tweet som någon annan skrivit skickar du alltså vidare den tweeten så att alla som följer dig har möjlighet att se den.

DM – Direct Message

Förkortningen DM står för Direct Message. Det är meddelanden som inte publiceras publikt utan hålls enbart mellan dig och den du DM:ar med. Ett DM kan närmast liknas vid ett SMS, eller Facebooks inbox-meddelanden.

Du kan bara direktmeddela twittrare som du följer, och som följer dig tillbaka.

Reply

Är ju engelska för “svar”, och det betyder även det på Twitter. När du klickar på “reply”, som också ofta visas med symbolen Replysymbolen på Twitter i till exempel Twitters egen mobilapp, kommer en ny tweet som är adresserad till den användare du svarar, att startas upp. Så här:

När du klickar på "reply" öppnas en svarsruta med adressaten redan ifylld.

När du klickar på ”reply” öppnas en svarsruta med adressaten redan ifylld.

Lägg till det du vill säga till den användare som du svarar och klicka på “Tweet”.

Lägg till ditt meddelande och klicka på "Tweet".

Lägg till ditt meddelande och klicka på ”Tweet”.

Din svarstweet är publik och kommer att synas i ditt publika flöde. Andra twittrare som följer både dig och den du svarar kommer att se ditt svar i sitt följarflöde.

Mentions, Notifications

Ditt svar kommer att hamna i ett speciellt flöde med alla “mentions” hos användaren som du svarar. Ett mention är alltså det mottagaren får när någon svarat eller nämnt personen i en tweet.

När tweeten ovan är ivägskickad landar den hos mottagaren (@monawallin i exemplet ) under “mentions”.

Notifications innehåller också alla mentions, men där ser du också om någon följt dig, RTat eller favoriserat (stjärnmärkt) någon av dina tweets.

Det räcker alltså med att du nämner den du vill uppmärksamma i din tweet med @användarnamn för att tweeten ska hamna under mentions.

Vad är en ping?

När man skriver något i en tweet som man vill att en specifik person ska uppmärksamma kan man alltså lägga till @användarnamn, det brukar kallas att man “pingar” personen. Man kan skriva “ping @användarnamn” om man vill. Men det är absolut inget krav.

Favorite

Att stjärnmärka en tweet är ett sätt att bokmärka den. Det är inte lätt att återfinna en tweet i sitt flöde, särskilt inte om det gått några dagar. Innehåller en tweet något som du vill kunna hitta igen – som en länk, bild eller en formulering, gör du klokt i att stjärnmärka den direkt. Du återfinner alla stjärnmärkta tweets under fliken “favorites” på din profilsida.

Att stjärnmärka en tweet kan också jämföras med att “gilla” det någon skrivit. Den som fått en tweet favoritmarkerad får en notis om att den blivit stjärnmärkt och av vem.

#hashtag

Hashtagen är en fantastisk liten uppfinning. Genom att sätta # före ett ord, vilket som helst, så skapas det en länk till ett flöde med uppdateringar som alla har det gemensamt att de innehåller samma #hashtag. Man skulle alltså kunna kalla hashtagen för “ämnesmarkör”.

Denna fiffiga lilla funktion kan användas på olika sätt. Det går vi närmare in på i uppföljande inlägg, som kommer att handla mer om hur du kan använda dig av Twitter.