Som vi tidigare gått ut med i vårt pressmeddelande är vi officiell mediepartner på SIME Stockholm 2011, som äger rum på Cirkus 15-16 november.  Vi tycker det är superkul att få vara en del av ett så storslaget event, och inte minst se till att bloggosfären får en god del av kakan. Vill du ansöka om att bli en av nio temabloggare på årets konferens, se till att anmäla dig här senast den 1 november kl 23.59!

När SIME härom veckan gick ut med en bilaga i SvD, fanns vi med på en halvsida där vi beskrev vår syn på årets konferenstema ”passion”, och på vilket sätt vi tycker att begreppet perfekt beskriver sociala medier. Missade du bilagan eller bara döööör efter att få läsa den igen, så hittar du den här nedan. Trevlig läsning och helg!


PASSION. Är det någonting som definierar bloggosfären och sociala medier i stort är det just det begeppet. Passion för att berätta, för att samtala, för att umgås. Och inte minst, passion för att dela, ta del och bli del av.

Dygnets alla timmar, veckans alla dagar, delar någon, någonstans en tanke, känsla, ett status quo eller en händelse som engagerar hela världen – för vem som helst, var som helst, att ta del av och sprida vidare.

Tanken är nervkittlande. När man med facit i hand över vad bloggar och andra sociala medier betytt för rapporteringen kring stora världshändelser det senaste året, är det omvälvande. Vi upplevde det under de värsta oroligheterna i Egypten, under de traumatiska händelserna i Norge och vi upplever det dagligen i alla mindre och större skeenden, lokalt såväl som globalt – individens makt över mediet och mediets fömåga att i ett ögonblick göra en hel värld av individer delaktiga.

I år kom för första gången siffror som visar att användningen av sociala medier nu är vanligare än användningen av traditionella medier på nätet. Samtidigt har källan i traditionella medier allt oftare sitt ursprung i något som skrivits, sagts eller visats av någon på webben.

Det är inte konstigt. Bara i Sverige har idag drygt 550 000 personer över 12 år en egen blogg och två av tre skriver minst en till tre gånger i veckan. 93 procent av alla svenska tjejer i åldern 12-15 läser regelbundet bloggar, 78 procent av alla personer i åldern 16 – 25 år och hälften av alla i åldern 26-45.

Att bloggosfären idag är en sfär som sträcker sig långt bortom “dagens outfit”, och dess opinion en med kraft att göra skillnad, är med andra ord ingen rocket science att förstå. Att bloggar och andra sociala kanaler håller på att rubba en hel världs traditionella syn på hur vi kan kommunicera, är dock värt en stunds eftertanke.

I många sammanhang är det populärt att prata om paradigmskifte och om en framtid som redan är här. Ta klivet ut bland bloggare och diskussioner på Twitter och andra medier, så inser du ganska snabbt att webben är ett sådant sammanhang, och att paradigmskiftet och framtiden är där.

Och ja, det stora skiftet är omvälvande och dess kanaler och verktyg fantastiska. Men ännu mer “mind blowing” är drivkraften bakom – passionen hos alla de individer som håller dem vid liv. Det är också en av anledningarna till att vi, tillsammans med SIME, vill låta bloggare få en speciell plats i år.

Under två passionerade dagar kommer ett antal utvalda skribenter få bevaka varsitt aktuellt område och, liksom de är en vital del av alla stora händelser idag, vara en vital del av att förmedla det som händer på SIME. Genom deras bloggar och Twitterkonton kommer ni att kunna tal del av liverapporter, reflektioner och diskussioner, på och bakom scen, på och utanför webben. I gengäld kommer vi på Bloggbyrån att göra vårt bästa för att ge dessa dedikerade bloggare en upplevelse och uppskattning utöver det bara vanliga.

Välkommen till SIME, bloggosfären. Och framförallt, tack för er aldrig sinande passion.