Twitter egg or bird by nishad2m8 http://nishad2m8.deviantart.com/

Att vara ny på Twitter kan för vissa säkert vara som att kliva in i en nästan överväldigande värld, fylld av märkliga funktioner, begrepp och oskrivna regler. Men med lite tålamod och inte minst mod att testa och våga göra fel, brukar det mesta i Twittervärlden klarna för de flesta ganska snart.

Lite förkunskaper och råd längs vägen är ju dock aldrig fel – därför vill vi bäst vi kan hjälpa till att göra Twittersfären lite mer begriplig för dig som just flaxat in i den (eller som planerar att göra det snart).

I ett tidigare inlägg förklarar vi sju viktiga ord du måste kunna på Twitter. I det här inlägget går vi igenom några saker att tänka på när du sätter upp din profil och börjar uppdatera.

Väcker inlägget några frågor eller har du andra undringar kring Twitter, posta dem gärna i kommentarsfältet så gör vi vårt bästa att svara och förklara vidare.

Din profil är din borg

När du har passerat lyssnarstadiet och vill börja göra lite väsen av dig på Twitter är det första du ska göra att kolla att det syns att du är en riktig person som vill vara med i diskussionerna.

Se till att du har en profilbild som på något sätt visar vem du är. Och ladda upp en bakgrundsbild. Det är viktigt, men viktigast av allt är att du berättar något om dig själv i biografin. Gärna med en länk till en plats där det går att känna dig mer, till exempel din sajt, blogg eller Instagramprofil om du har någon. Eller varför inte till din profil på LinkedIn, om du till exempel under en period också vill använda Twitter i syfte att söka jobb.

Att lägga lite omsorg på sin profil är viktigt, av det enkla skälet att du får fler twittrare att vilja följa dig tillbaka om du visar att du vill vara med.

Att klara sig på 140 tecken

För att överhuvudtaget kunna få något sagt på 140 tecken kan man behöva öva in några speciella tricks. En inbiten språkpolis kan nog få vissa problem till en början, men de allra flesta brukar komma över det. Men det är högt i tak, och vissa saker som är totalförbjudna i alla andra fall är helt i sin ordning på Twitter.

Förkortningar

Tänk att äntligen få frossa i alla typer av förkortningar tex osv iaf. o så härligt att få wowa lite. omg så befriande, lr? På Twitter får du skriva “o” istället för “och”. Alla typer av internetlingos är helt okej, även om du hunnit fylla 40, eller 70 år.  Passa på att vältra dig i LOL, n00b, btw, omg, afk. FTW!

Länkförkortningar

Ibland behöver man posta länkar till saker. Det är lite det Twitter handlar om – att diskutera saker som händer, och då behöver man ju ibland referera till källan. Vissa länkar kan vara riktigt otympliga. Till exempel länkar som ser ut så här: http://us5.campaign-archive2.com/?u=6e35c820b0fe55b9c9fee0206&id=386b80e55a&e=dd59bba11b  – bara länken innehåller ju fler än 140 tecken. Som tur är har fiffiga entreprenörer löst även detta problem och hittat på något som kallas länkförkortare.

En vanlig länkförkortartjänst är bit.ly, en annan är tinyurl. Om du vill kan du skaffa dig konton och hålla koll på statisktiken över de länkar du postar. Men vill du bara kunna posta en länk kan du slappna av. Twitter förkortar länkarna åt dig. Men nu vet du i alla fall vad det betyder när du blir ombedd att välja länkförkortare.

Vill du lära dig mer?

Läs till exempel vårt tidigare inlägg ”Sju ord ord du måste kunna som ny på Twitter”. Och fortsätt gärna att följa oss här på bloggen för fler tips och tricks.