wow-osx

Jag gillar OS X, jag nästan älskar OS X, så länge man slipper använda dess grafiska gränssnitt. Det är nämligen en smärre katastrof.

Det är inte väldigt länge sen jag gick över till OS X, någon gång på våren 2012 skulle jag tro, efter att ha kört Windows NT4, 2000, XP och 7 de senaste 15 åren eller så. Mycket av det är fantastiskt men på vissa punkter är Aqua (OS X grafiska gränssnitt) ganska efterblivet.

Hört talas om att maximera fönster? Nej, det gröna pluset är inte vad jag menar med maximera. En fönsterhanterare som inte klarar av att visa fönster över hela skärmen, really, plz?

Visa fönster sida vid sida då, det klarar ju Windows 7?

Som tur är finns det en uppsjö mycket trevliga tillägg som fixar till Aqua till så det blir som vill.

Fönsterhantering

Irradiated Software har utvecklat två must have-appar som löser allt man vill med sina fönster. Bägge två är lika smidiga och light weight som de är fantastiska på att lösa just placering av fönster.

Cinch – gör att fönster fastnar mot kanterna på skärmen när man drar dem. Alla som använt Windows 7 vet vad jag talar om, beroendeframkallande när man väl börjat använda det.

SizeUp – gör att man kan flytta runt fönster med tangenterna. Höger, vänster, uppe, nere, fullskärm, i mitten, till annan skärm, till annat skrivbord etc. Awesome!

Cinch har nästan inga inställningar alls, den bara gör sitt jobb. SizeUp går att konfigurera på alla möjliga sätt för att få till det som man vill.
Ni måste skaffa bägge. Bara gör det.

Terminalen

Kanske den främsta orsaken som jag ser med att byta till OS X är närheten till en riktigt Unixterminal – att ha alla verktyg som man har på utvecklingsserven bara ett knapptyck bort. Eller, för att vara exakt – ett tillägg och ett knapptryck bort.

Total Terminal är ingen egen terminal i sig utan får bara den inbyggda att sköta sig lite trevligare. I stället för att ligga som ett fönster bland alla andra fastnar den mot en vald sida av skärmen och där gömmer den sig när man inte använder den. Helt ur vägen. För att sedan smidigt glida in överst när man vill. Inget Cmd+Tabbande för att jaga rätt på vilsna fönster.

Det låter kanske lite flummigt såhär, men alla som spelat Quake, HalfLife eller liknande känner igen det. Helt ovärderligt om man som jag oftast sitter med flera SSH-sessioner mot server eller liknande.

Installera de här tilläggen och känn att livet blir lite lättare varje dag!

Och ja, jag kunde inte låta bli att ge SL en liten tribute idag.