Alla som någon gång har livebloggat vet hur stressigt det kan vara att länka upp saker, placera in bilder och formatera text för att nyansera texten i ditt blogginlägg. Men, det behöver inte bli stressigt om man lär sig ett språk som till exempel Markdown eller Textile.

Själv är jag egentligen ett fan av Textile eftersom det var det första lättviktiga märkspråk som jag lärde mig, när jag hängde på Jaiku back in the days. Men eftersom det har blivit de facto-språket för till exempel readme-filer på GitHub och skriftsrpåket på bloggplattformar som SVTBLE och Ghost (som vi skrivit om tidigare), så tänkte jag ge en crash course i just Markdown.

markdown

Vad är Markdown?

Som nästan alla prylar på nätet, så är det en ordvits. Ni vet HTML? Det är markUP. Eftersom det handlar om att lägga till en massa saker, och man vill förenkla uppmärkningen av innehåll, så fick det helt enkelt heta Markdown.  Framförallt är lättare att skriva och läsa än HTML.

Så skriver du Markdown!

Man kan få till de flesta mest använda taggarna som man använder när man skriver löptext:

*Kursivt* får man till genom att sätta *-tecken (eller _-tecken) på varsin sida om det du vill kursivera.

**Fetstil** får du till genom att sätta två stycken *-tecken på varsin sida av det du vill kursivera.

Länkar skapar man genom att sätta ankartexten (den textdel du vill länka) inom [ ]-klamrar och lägga en parantes direkt efter med url:en till det du vill länka till. Ex [Google](http://google.com)

En bild skriver man genom att (kolla exemplet istället, det här ser galet ut i löptext) sätta ett utropstecken följt av en klammer, i vilken du sätter din alt-text för bilden, följt av en parantes som innehåller url:en till bilden. Exempel: ![Bildbeskrivning](http://domän.se/url-till-bilden.jpg)

Ett citat skapar man genom att sätta ett  >-tecken framför stycket du vill göra till citattext (blockquote).

En oordnad lista gör du genom att sätta sätta ett bindestreck ( – ) eller en stjärna ( * ) framför din listpunkt. Så här

* En sak.
* En till sak.
* Ytterligare en sak.

En ordnad lista är i princinp samma sak som den oordnade fast du skriver en siffra med en punkte efter istället.

  1. First!
  2. Att komma 2:a är inte så illa
  3. Alla goda ting är tre

Rubriker skriver du genom att sätta en hashtag ( # ) framför den rad du vill göra till rubrik. Sätter du ett #-tecken framför blir det en rubrik 1, sätter du två ## så får du en rubrik 2 osv eller så kan man sätta likamedstecken under eller bindestreck under.

Sen är det inte mer! Det är som sagt ett enkelt märkspråk. Bara det viktigaste, men jösses vad det förenklar och snabbar på ens tempo när man väl ska skriva ett inlägg.

Markdown för WordPress?

Är du intresserad av att testa att blogga i Markdown och har en WordPress-blogg? Då kan du installera Jetpack Markdown om du har en egenhostad lösning. Eller om du sitter på en WordPress.com-blogg, så kan du gå in på Inställningar > Skriva och kryssa i Använd Markdown.

Happy blogging!