Idag gör flera av de stora siterna gemensam sak och markerar sin ståndpunkt mot PIPA och SOPA genom att bland annat dölja sitt innehåll i en aktion för att höja medvetenheten kring dessa två amerikanska lagförslag som hotar den fria webben. Om du är obekant med hur dessa påverkar webben kan vi rekommendera att lyssna på vår tidigare kollega Jack Werner förklaring av SOPAs potentiella återverkningarna på hans nya jobb Alltid Nyheter.

Aktioner i USA

Den site som sannolikt kommer märkas mest är den engelska versionen av Wikipedia som idag ersatt den annars snövita designen med en mörk bakgrund med det enkla budskapet Imagine a World Without Free Knowledge och uppmanar besökare att lära sig mer om varför lagförslagen kommer skada den öppna och fria webben på wikipedias initiativsida. Om man följer hashtaggen #WikipediaBlackout blir det tydligt hur viktig Wikipedia har blivit för studier, företagande och vardagsliv.

Men Wikipedia är långt ifrån ensamma att försöka medvetenheten och skapa en opinion. Även sökjätten Google, vars logotyp gjort sig känd som medium för hyllningar och budskap, har gjort en markering idag genom att ersätta sin logo med ett censurblock för användare i USA. (Tack Joakim Jardenberg för tips).

För Sverige finns samma enkla uppmaning under sökrutan ”Tell Congress: Please don’t censor the web!

Flickr låter sina användare att censurera 10 av sina bilder genom att lägga till en knapp och uppmanar användare på sin blogg att sprida medvetenhet och kunskap om vad som händer om lagförslagen går igenom.

Så klart har en av platserna för Internets gräsrotsrörelser, Reddit, planerat att släcka ner vilket de väljer att göra för 12 timmar. Därför ligger det just nu en nerräkningsklocka som ger meme och diskussionsentusiaster en chans att veta hur länge de kan njuta av Reddit innan allt går svart.

SOPA i Sverige

Om du vill lära dig mer om problematiken kring SOPA kan vi rekommendera Maktministeriets senaste avsnitt Om SOPA och makthavare som inte förstår Internet där Jullia Skott, Josefin Hådell och Fredrik Wass diskuterar varför makt utan kunskap kan mynna ut i lagar som SOPA ens övervägs som lagförslag.

Fredrik, Josefin och Julia har även gått ut i upprop till bloggare i Sverige att posta ett nersläcknings-inlägg för att höja kunskapen i Sverige om lagförslagen. Idag bjuder deras bloggar på ett inlägg bestående av en svart bild med den enkla texten ”Vi hörs imorrn”.