Det här inlägget är del 2 av 3 i vår bloggserie Instagram från grunden

Det här är alltså andra delen i vår utbildningsserie Instagram från grunden. Del 1, som handlar om att sätta upp ett (företagskonto) och göra de grundläggande inställningarna, hittar du här.

Det fina med Instagram är frånvaron av krångliga funktioner. Det som möjligen kan vara en nackdel med det är att det krävs en del ansträngningar för att nå många i kanalen.

Det gäller att vara lite kreativ och använda de funktioner som finns på ett smart sätt. Och så klart, att ha ett relevant och intressant flöde av bilder som folk i din målgrupp vill följa.

Det finns i princip två sätt att nätverka med andra på Instagram: att uppmärksamma andra på att man finns genom att öka sin egen synlighet och att upptäcka och uppskatta andra.

Sin egen synlighet ökar man först och främst genom att publicera intressanta bilder på ett intressant sätt och ett smart användande av #hashtags.

Uppmärksamma andra kan man göra genom att “tilltala dem” eller dela deras bilder i sitt eget Instagramflöde och/eller i andra nätverk. Hur man gör det på olika sätt går vi igenom nu:

Hur ska man använda hashtags?

Det finns inga rätt eller fel för användningen av hashtags. Men det finns åsikter om huruvida det är bra eller dåligt med många hashtags.

Väldigt många inlägg på Instagram har så många hashtags att de tar upp mer utrymme än själva bilden. Och gissningsvis gör användarna så för att nå ut brett och till så många relevanta användare som möjligt. Så är det ditt mål att nå ut snabbt och lyckas få in många följare på kort tid så kan det vara en idé att peppra på.

Men – vill du bygga förtroende och jobba med att bygga upp ditt varumärke i kanalen med relevanta användare är rekommendationen att begränsa antalet hashtags något. Har du en etablerad, eller vill du etablera en hashtag som har med din verksamhet att göra bör du lägga till den. Utöver det kan du lägga till en eller två andra etablerade hashtags som kan dra in nya följare.

Dela med andra nätverk – ja eller nej?

När du laddar upp en bild på Instagram har du möjlighet att samtidigt ladda upp bilden på en rad andra nätverk. Det främsta skälet till att dela automatiskt är att det spar tid och att det blir en automatisk länk till ditt Instagramkonto i det andra nätverket.

Om du , vill dela din uppladdade bild automatiskt ser du till att du har kopplat det eller de nätverk du vill dela din bild på till Instagram. Det gör du i dina inställningar (vi beskriver hur i inlägget “Instagram från grunden del 1”).

Dela med andra nätverk på Instagram

Är det gjort behöver du bara markera de nätverk du vill dela bilden i, så uppdateras allt automatiskt när du klickar på dela på Instagram. Var dock medveten om att både text, hashtags och eventuella mentions följer med, så försök att i så fall göra ett inlägg som är gångbart i alla kanaler du tänkt dela med.

Vi säger ändå ”nja”

Även om tekniken tillåter automatdelning,  rekommenderar vi generellt att låta varje nätverk behålla sin speciella form. Vanligtvis tar sig budskap bättre ut om de är utformade för att passa den kanal där det postas.

För dig som vill berätta för dina Facebookföljare att du finns på Instagram är det mer effektivt att berätta om det med en tydlig “Call To Action” i en vanlig Facebookuppdatering. Till exempel genom att  ladda upp en bild som du har lagt upp på Instagram tillsammans med en länk till ditt Instagramkonto och en uppmaning att följa dig där också.

Lite längre ner följer korta manualer för hur du gör för att dela dina eller andras bilder manuellt på Facebook och Twitter. Men först håller vi oss till Instagram och hur du kan dela andras bilder via ditt eget konto där!

Dela andras inlägg med appen Repost

Ett fint sätt att uppmärksamma och interagera med andra Instagramanvändare är att sprida deras bilder i kanalen. Det enklaste sättet att göra det är att använda sig av appen ”Repost”, som finns för både iPhone och Android. När du installerat appen och vill återposta någon bild, gör så här:

1. Se till att du är inloggad på Instagram som @dittanvändarnamn.

2. Öppna Repost-appen och sök upp den bild du vill dela, antingen genom att söka på användarnamn eller en hashtag hen använt.

3. När du fått ut den bild du vill använda, klicka på ”repost”-knappen nere i högra hörnet, välj hur du vill att repostbordern (den som visar vems bilden ursprungligen tillhör) ska ligga och klicka sedan på repost-knappen igen.

4. Nu öppnas bilden i Instagram! Lägg till eventuellt filter och relevant delningcopy. Vill du uppmärksamma användaren som tagit bilden på att du återpostar den är det bra att lägga till en mention i texten eller tagga användaren i bilden.

…eller kanske med en ”shoutout”?

Ytterligare ett sätt att uppmuntra andra instagrammare i sitt eget flöde är att ta en skärmdump på något du gillar från den personen och lägga till användarnamnet i texten med en uppmaning att följa hen.

Dela Instas på Facebook

Om vi bara lägger in länken till en Instagrambild direkt på Facebook visas inte bilden lika fint och stort i flödet som den gör om vi laddar upp bilden direkt, och sedan länken till dess källa (till exempel http://instagram.com/p/ebzJ_Ri4Aq/) i texten. Och eftersom stort och fint ju är just stort och fint, väljer vi den lite krångligare vägen. Gör därför så här när du delar Instagrambilder på Facebook:

1. Gå och sök upp utvald bild på exempelvis Iconosquare och ladda därifrån ned den (högerklicka > spara bild). Att vi måste ladda ner bilden från en annan tjänst beror på att det inte går att spara ner bilder direkt från Instagram. Det här är också en anledning till att vi alltid först frågar om det är okej att vi delar den, om bilden inte är vår egen.

Spara bild via Iconosquare.

2. Ladda upp bilden på Facebook, och lägg till relevant text, inklusive länk till Instagrambilden om den inte är din egen och/eller du vill ”göra reklam för ditt Instagramkonto”. Copyn kan i stort vara samma som du använder på Instagram, men se till att byta ut @Instagramanvändarnamn mot personens riktiga förnamn, om det finns angivet, minska antalet taggar (eller ta bort dem helt) och lägg eventuellt till länk till ursprungskällan på Instagram.

Uppdatering på Facebook.

Dela Instas på Twitter

När vi delar någon annans Instagrambild via Twitter är det mest schysst att helt enkelt posta länken till dennes Instagrambild direkt, och inte gå via exempelvis vår egen återpostningsbild – även om det kan verka lockande, för att få fler att upptäcka vårt konto och ge oss fler hjärtan.

Copyn kan vara densamma som på Instagram, så länge den ryms på 140 tecken. Försök gärna ta reda på om Instagrammaren finns på Twitter, så att vi kan @:a med rätt nick.

Tagga användare, nämn i kommentarer och hjärta

När du anger @användarnamn i kommentaren till din bild på Instagram kommer personen med det användarnamnet att få en avisering om att du tilltalat hen i en kommentar. Likaså om du taggar användaren i bilden.

På samma sätt får användare en notifiering om du hjärtat hens bild. Att hjärta (gilla) andras bilder är alltså också ett subtilt sätt att visa att man själv finns

Svara på kommentarer i trådar

När du  kommenterar på, liksom om du hjärtar, någon annans bild kommer den som lagt upp bilden automatiskt att få en notifiering (ett ”ping”) om det. Svarar du på en annan användares kommentar i bildens kommentarsfält krävs det dock att du lägger till @användarnamn i ditt svar för att hen ska bli pingad om det.

Ett smart tips är att klicka och dra den kommentar du ska svara på till höger, då dyker en svarsknapp upp som med ett klick levererar @användarnamn automatiskt.

Kan jag använda Instagram på datorn?

Ja, och nej. På instagram.com kan du logga in, se ditt och andras flöden samt gilla och kommentera på bilder. Men det är ungefär allt.

Lite fler funktioner finns i en tjänst som heter Iconosquare (tidigare Statigram). Där kan du bland annat göra sökningar på nyckelord och hashtags, bevaka kommentarer på egna bilder, se statistik och bedriva tävlingar.

Hur gör jag om jag vill ladda ner en bild från Instagram?

Instagram har som sagt ingen egen funktion för att ladda ner bilder. Så behöver du göra det, till exempel om du vill dela någon annans bild på något av dina andra nätverk, rekommenderar vi återigen Iconosquare där möjligheten finns. Om du laddar ner någon annans bild från Instagram är det dock viktigt att du frågar först.

Jag har flera Instagramkonton och håller på att bli galen av allt ut- och inloggande – vad gör jag?

Håll ut. Vår trendspaning är att någon smartskalle snart kommer att förbarma sig över oss och bygga en app. Än så länge känner vi bara till en som tillåter växling mellan flera konton, men den kan vi tyvärr inte rekommendera då den i våra ögon inte fungerar helt hundra (än).

Är det något i det här inlägget som gjort dig fundersam, tveka inte att ställa frågor i kommentarsfältet! Och häng gärna med i morgon också, då vi i en tredje och avslutande del går mer in på vad folk egentligen gör på Instagram, hur du hittar följare och folk att själv följa.

 

Gå vidare i Instagramskolan!