Det här är Randecker’s Hardware Store. En gammal butik som i början av nittonhundratalet öppnade portarna för lokala bönder och boende i Bloomingdale, Illinois i USA.

Randecker's Hardware Store

Men det här med gamla amerikanska butiksbyggnader är egentligen inte ett ämne som jag brukar ägna någon större uppmärksamhet. Det här inlägget kommer heller inte att handla om gamla affärer. Det jag vill berätta om är skälet till att jag känner till den här gamla byggnaden.

Varje dag klockan tolv får jag ett mejl med en slumpmässigt utvald artikel från Wikipedia. Tack vare tjänsten IFTTT (som min kollega Jocke snabbtipsat om en fredag för länge sen) får jag alltså lära mig något jag inte hade en aning om att jag ville veta, och det är skoj. Och man kan göra mycket skoj med IFTTT. Det kan till och med vara så skoj att det blir nyttigt.

Låt internet jobba åt dig

Låt internet jobba åt dig

IFTTT är visserligen inte en ny tjänst, den har några år på nacken, men kan den få mig att läsa en ny random artikel från Wikipedia varje dag tycker jag att den behöver mer uppmärksamhet. Särskilt som url:en till ”about-sidan” är http://ifttt.com/wtf.

IFTTT är en i mitt tycke ovanligt ful förkortning på något väldigt snyggt. Förkortningen läses ut så här: If This Then That. Fritt översatt: ”Om det här händer, så händer det här”.

Det tjänsten gör är att den låter andra tjänster på nätet trigga varandra. I dagsläget kan 74 olika tjänster trigga varandra, och du kan själv skapa recept på triggers med ganska enkla medel. Ännu enklare blir det om du använder redan färdiglagade recept, som andra användare skapat och delat med sig av. Att jag känner till Randecker’s Hardware Store är tack vare ett recept som en annan användare skapat:

Add a random #Wikipedia article to #Feedly every day to increase my knowledge

Add a random #Wikipedia article to #Feedly every day to increase my knowledge

Varje dag klockan 12 sparas en slumpmässigt utvald artikel på Wikipedia bland sparade inlägg i min Feedly. Tack vare ett annat recept skickas den sen vidare till min mejlinkorg:

Screenshot 2013-09-30 21.08.24

If new article saved for later, then send me an email at [e-postadress]

Och det var alltså så det gick till när jag lärde mig om Randecker’s Hardware Store i Bloomingdale, Illinois.

Ja det var kuriosan det. Du kanske lockas av lite mer vardags-jobbaktigt-vänliga exempel på recept? Det här är en liten, liten bråkdel av användbara exempel på vad man kan få internet att göra åt en med hjälp av den här tjänsten:

  • Om jag lägger till en ny kontakt – notera det i min kalender.
  • Om jag stjärnmärker en tweet – spara den i ”save for later” i Feedly.
  • Om jag gillar ett foto på Instagram – spara det i min Dropbox.
  • Om det blir regn imorgon – skicka ett mejl till mig.
  • Om jag blir taggad på en bild på Facebook – spara den i min Dropbox.
  • Om jag får ett mejl med ett bifogat dokument – spara dokumentet i min Dropbox.
  • Om en speciell aktie går upp – skicka ett mejl till mig.

Tjänsten går till och med att använda för bevakning i sociala medier:

  • Om någon nämner ”valfritt ord” på Instagram – skicka ett mejl till mig.
  • Om någon nämner ”valfritt ord” i en tweet – lägg till twittraren i en intresselista.

Även om det inte är att rekommendera som fullständig omvärldsbevakning, fungerar det utmärkt om du behöver bevaka något tillfälligt i en specifik kanal.

Ja, du förstår att jag kan hålla på så här i evigheter. Nu föreslår jag att du tar dig direkt till den här fantastiskt roliga och användbara tjänsten (om du inte redan gjort det) och hittar (eller skapar) dina egna favoriter. Naturligtvis finns det också en app även för det här.

Glöm sen inte att tipsa om dina bästa recept här i kommentarsfältet!