En selfie är ett fotografiskt självporträtt där man med kamera eller mobil fotograferar sig själv ensam eller med vänner. För att ett självporträtt ska räknas som en selfie måste du själv hålla i kameran medan fotot tas. Selfien delas oftast sedan på sociala nätverk och förknippas starkt med medier som Instagram, Facebook och Flickr.

Selfiens histora

RobertCornelius

Världens första selfie

Den första kända selfien, som också är det första fotografiet av en person, togs av fotopionjären Robert Cornelius år 1839.

Grand_Duchess_Anastasia_Nikolaevna_self_photographic_portrait

När Kodak lanserade den portabla kameran “Kodak brownie box camera” blev självporträtt i selfie-stil vanligare. Den första tonåringen att ta en selfie var Storfurstinnan Anastasia Romanova (ja, den Anastasia) som 1914 tog en bild på sig själv i en spegel som hon skickade till en kompis.

2002 startades den australiensiska sidan ABC där användarna uppmanades till att laddade upp bilder på sig själva. Det är här världen för första gången stöter på ordet “selfie” under en bild på en sargad underläpp.

selfie_2738767b

“Um, drunk at a mates 21st, I tripped ofer [sic] and landed lip first (with front teeth coming a very close second) on a set of steps. I had a hole about 1cm long right through my bottom lip. And sorry about the focus, it was a selfie.”

När Facebook just etablerat sig internationellt var selfien, inom communityt, vida hatad och ansågs smaklös. En anledning till föraktet tros komma från att Facebook länge sågs som ett väldigt formellt medie där många valde sin profilbild med omsorg och där selfien symboliserade en ny generation som inte tog Facebook på lika stort allvar som tidigare användare.

Iphone_4G

Selfiens estetiska revolution kom 2010 då japanska mobiler tillsammans med iPhone 4 uppgraderade kameran på framsidan av telefonen. Detta gjorde den mobilfotograferade selfien till bästa sättet att ta ett snyggt porträtt eftersom man direkt såg på mobilskärmen hur bilden skulle komma att se ut.

Mediafenomenet

2012 skrev Time Magazine om fototrenden “selfie” som kort därefter och utnämndes till ett av 2012 års största buzzwords. Några månader senare, år 2013, visade en Australiensisk studie att 30% av alla bilder som ungdomar mellan 18 – 24 år lägger ut på sociala nätverk är just selfies.

selfie_03

2013 var också året då selfien på riktigt skapade rubriker i media, “Obama tar en selfie under Mandelas begravning”. Den plötsliga uppmärksamheten gjorde att selfien nådde fram till kommunikationsfolket som skapade “twitter mirrors” till flera stora event med målet att få de kända besökarna att sprida selfies från eventet som en del i dess marknadsföring.

b7ac6ad7225c33dc29ee70b1a8083251c7463316

På Oscarsgalan tog Ellen DeGeneres världens mest delade selfie där hon samlat några i världens skådespelarelit på en och samma bild.

En av mina favoritkampanjer som baserats på selfies är denna, där kända historiska fotografier med hjälp av photoshop “selfiefierats”.

INSTAFAME

Kommunikationsbyrån Sylvain Labs i New York släppte nyligen dokumentären Instafame som följer några unga instagramkändisar. I dokumentären berättar några av ungdomarna själva och några av de digitala strateger som intervjuas att selfien, för många ungdomar, är viktig. Om ett Facebook- eller Instagramkonto inte innehåller en stor del selfies väcks genast en misstänksamhet om att att något inte stämmer. Detta går helt i linje med att många av dagens unga ser en mild form av hybris som ett sundhetstecken.

Selfien i kulturen


Som tidigare nämnt började 2014 med en rad uppmärksammade selfie-kampanjer i och “fenomenet” blev vida känt som en del i dagens ungdomskultur. Detta har resulterat i att det på senaste tiden släppts flera låtar som endast handlar om selfien. Musikvideon till låten #SELFIE av bandet The Chainsmokers blev till och med ett av förra veckans mest delade klipp (trots att låten inte direkt andas nytänk eller videon är så värst bra).

Andra kända selfies

4da7cc431877d8d2beb7febca9179303206ed78a

Makakhonan som plockade upp en kamera och av misstag tog en selfie.

c9bbd1a8f9438c9c359ad96ddfc2053e099b9ff9

Astronauten Andrew Kaczynski som tog en selfie under en spacewalk.

840d36057c9065b358d7ea5723af93d8bb4da147

Påvens selfie med en grupp ungdomar.

Det är många som har delade meningar om selfien som fenomen, speciellt eftersom den förknippas med en generation än mer egocentrisk än någonsin tidigare. Men, selfien är långt ifrån ett nytt fenomen och kanske är det så att dagens generation, än mer än sina föräldrar, känner att de måste höja volymen och kasta ut närbilder på sitt ansikte för att inte känna att de bara är ytterligare ett användarnamn i ett gigantiskt digitalt nätverk.