Nej Ledin, sommaren blev varken kort eller gick vilse i regnet. Liksom många andra arbetshemvändare verkar vittnar om, har också vi på byrån haft en bokstavligt talat strålande sommar. Gott om soltimmar har ju liksom den där robotförmågan att skapa automatiska förutsättningar för det… liksom förmågan att ladda batterier för mörkare tider.

Nu har vi likt många gått från sol- till kontorsstol och från ibland i bästa fall HiFi till WiFi dygnet om. Och även om det aldrig är helt utan vemod är det knappast modfällt som vi bänkat oss vid höstborden. Tvärtom kavlar vi nu gärna upp ärmarna och låter våra brunbrända armar löpa hungeramok över tangenter, designskisser, strategidokument, föreläsningsslides och annat vi har kompetensen att ta oss an – bloggande inräknat.

Med det sagt: inget hårdpass blir särskilt lyckat utan uppvärmning. Därför kickar vi igång den här blogg-och-jobb-säsongen med ett par tips från var och en av oss på byrån, som kan få nyligen nedkopplade hjärnor att reboota och komma ikapp. Lite digital ”food for thought” helt enkelt.

 

Jennifer (that’s me) tycker att du ska…

…ta vägarna förbi typ Pressbyrån och lägga 69 kronor på ett filter som kanske inte gör dina Instagrambilder coolare, men nogväl dig själv potentiellt klokare. Jag pratar förstås om magasinet Filter, och mer specifikt nr 39 som finns ute i handeln nu.

I allmänhet för att magasinet som vanligt är dränkt av intressanta ämnen, tokbra journalistik och underbart välformulerade artiklar som aldrig låter sig begränsas till antal tecken. Och i synnerhet för reportaget på sidan 72, ”Simma medströms”, om ”vad vår dragning till kattvideor, topplistor och drastiska årskrönikor säger om det mänsklig psyket”. Intressant om bland annat hur tidningar och medisajter anpassat, experimenterat, förlorat sig och vunnit ny mark i jakten på klick, delningar, engagemang, och på det stora hela överlevnad i nyhetsflödet. Något som ständigt är aktuellt och uppenbarligen inte alltid helt lätt att hantera.

Å andra sidan,  vad gör man inte för dessa tummar i dag?

 

Joakim säger att…

…som nybliven pappa har jag matat mina öron med den 20 procent lärorika och 80 procent underhållande Pappapodden, samtidigt som jag spelat 2048 till förbannelse. Utöver det har TapTalk poppat upp som min primära kommunikationsapp. Lysande eftersom det är så enkelt att spela in en video till vem som helst och rolig eftersom man gärna felskickar bilder (vilket jag på allvar tror är dess ”killerfeature”).

Utöver de här givna semester-/nybliven föräldersakerna så har jag grötat lite i den grafiska databasen Neo4J och funderat på vilka roliga hopkok vi kan göra med realtidsdatabasen Firebase. Vill man ha ett tips på kul läsning i (det ännu gassande) solljuset kan jag rekommendera Richard Bransons ”Den globale entreprenören” som fått agera min ligga-i-solen-och-steka-litteratur.

Mona (that’s her) vill webbmotivera med en gnutta gammelmediakris

Den som lyssnar på Felix ”PewDiePie” Kjellbergs sommarprogram får en insikt i varför unga föredrar Youtube före linjär TV. Skulle du höra till de som rycker lätt på axlarna åt det och tänker att det inte har med dig att göra så kanske DNs artikel om gammelmediakrisen kan få dig att studsa till lite i hängmattan (i det sällsynta fall du ännu skulle ligga kvar).

Det ”vanliga” ”linjära” TV-tittandet minskar nu drastiskt, enligt DN, inte bara bland unga utan i alla åldrar. Den här förändringen är inte oväntad, men ändå krisartad för TV-kanalerna. Men tydligen så har vi inte medielatat oss helt trots värmebölja med tropiska nätter, för online-TV-tittandet på SVT har ökat med 40 procent i sommar.

 

Harald å sin sida…

…har haft en ner- och avkopplad semester till strands i Skåne och till häst i Ammarnäs.  Mitt första, ytterst analoga och IRL:iga tips blir därför fjallhasten.se.

Även om det i år inte blir några avancerade expeditioner för min del kan jag inte låta bli att bläddra i Terräng- eller Fjällkartan när jag har tid över, och vad är då bättre än lantmäteriets nya (nåja, lanserad i våras) tjänst kso2.lantmateriet.se som ger tillgång till mer eller mindre sitt kompletta kartmaterial, i fullskärm och helt gratis.

Har även i sommar lekt lite med kanske en av de nördigaste appar jag träffat på, PhotoPills.
En uträkningsapp för olika ljusförhållanden vid primärt landskapsfoto, så om ni verkligen vill ta killer-sunset-selfies – installera och utforska. Tyvärr finns den bara för IOS vilket gör att jag inte kan lämna någon mer utförlig recension, men petapixel.com har en ganska utförlig genomgång av hur olika ljustemperatur är beroende av tiden på dygnet.

 

Rasmus…

… har försmäktat utan snus (mnja) och internet (mnja) på en öde ö (nåja…) och lovar istället att kompensationsblogga typ på fredag (JA!).