Det här inlägget är del 3 av 3 i vår bloggserie Facebook för Rookies

I tidigare inlägg i vår lilla Facebookskola har vi gått igenom mer övergripande saker som hur du väljer mellan sida och grupp, och vad du ska tänka på för att få följare och engagemang på din sida. Administrera Facebook Nu tänkte vi bjuda på några mer handfasta tips som bygger på vanliga frågor vi får från alla möjliga håll. Det handlar om:

 • hur du lägger till fler administratörer
 • vilka olika administratörsroller som Facebook erbjuder idag
 • hur du redigerar och tidsinställer inlägg
 • hur du kan använda funktionerna ”ändra datum” och ”föst överst”
 • några saker att tänka på när du postar länkar

Har du fler frågor, tycker att något viktigt saknas, eller skulle vilja att vi går igenom något speciellt som du funderar över är du naturligtvis mer än välkommen att hojta till i kommentarsfältet.

Vem kan administrera en sida?

Den som skapar sidan blir automatiskt administratör. En administratör har fullständiga rättigheter till sidan och kan:

 • göra inlägg i egenskap av sidan
 • skicka meddelanden i egenskap av sidan
 • skapa annonser
 • se vilken administratör som skapat vilket inlägg på sidan
 • se statistiken i insights
 • lägga till och ändra administratörsroller

Det finns ingen gräns för hur många administratörer en sida kan ha, och det går alltså att ge olika personer olika stora rättigheter. Som redaktör (editor) kan man göra allt som administratören kan utom att lägga till administratörer och ändra administratörsroller. Som moderator kan du:

 • radera och svara på kommentarer i egenskap av sidan
 • skicka meddelanden i egenskap av sidan
 • se vilken administratör som skapat vilket inlägg på sidan
 • skapa annonser
 • se statistiken i insights

Som annonsör (advertiser) kan du

 • se vilken administratör som skapat vilket inlägg på sidan
 • skapa annonser
 • se statistiken i insights

Som analytiker (analyst) kan du

 • se vilken administratör som skapat vilket inlägg på sidan
 • se statistiken i insights

Det här betyder att du alltså kan släppa in utomstående att hantera din sida för att till exempel moderera kommentarer eller göra en analys av sidan utan att behöva oroa dig för att hen ska råka göra olämpliga uppdateringar i din sidas namn.

Lägg till administratörer

Du lägger enkelt till administratörer genom att gå in på ”Redigera sida” och ”Hantera sidroller”.  Där kan du ändra befintliga administratörers roller och lägga till fler. Är du redan Facebookvän med den person du ska lägga till räcker det med att skriva personens namn i textraden. Om inte så bjuder du in till sidan med personens mejladress.

Tryckfelnisse bor inte här – längre

Det kan låta lite tokigt, men det var inte så länge sedan det inte gick att redigera publicerade inlägg på Facebook. Skälen var goda. Facebook ville skydda användarna från att gilla något som sedan skulle redigeras och kanske till och med helt ändra karaktär. Men nu har de tänkt om. Det går att redigera inlägg. Redigera-knappen hittar du under pilen högst upp till höger på det inlägg du vill ändra.

Andra fiffiga funktioner du hittar under samma pil är:

Fäst överst (”pin to top”)

Låt ett extra viktigt meddelande ligga kvar överst på sidan. Det vanliga är att inläggen trillar ner i din tidslinje på sidan vartefter du lägger upp nya inlägg. Men med ”fäst överst” kan du alltså låta ett inlägg ligga överst så länge du själv önskar.

Ändra datum

Ett annat sätt att ändra ordningen på inläggen är att ändra till ett tidigare publiceringsdatum på inlägget. Säg att du till exempel berättar om en historisk händelse och vill att den ska ligga rätt i tidslinjen, då kan du använda funktionen ”ändra datum”. Notera dock att det bara går att bakdatera publiceringarna. Vill du jobba med framtiden kan det dock vara bra att känna till att det går att:

Tidsinställa publiceringar

Klicka på klocksymbolen i menyn under textrutan.  Ställ in datum och tid och klicka på ”Schemalägg”.

Du får ett meddelande där du kan kontrollera att du ställde in publiceringen på rätt tid. Där finns också en länk till aktivitetsloggen där du kan granska och redigera din uppdatering.

Även senare kan du komma åt aktivitetsloggen, klicka på knappen ”Redigera sida”.

Du kan redigera, radera, ändra tid för publicering.

 

Vill du byta bild är du dock tvungen att börja om från början. Ett hett litet tips är att komma ihåg att kopiera texten innan du raderar inlägget. Det är sånt man glömmer några gånger innan man lär sig annars.

Förhandsgranska inlägg

Facebook tillhandahåller ingen förhandsgranskning av inlägg. Men genom att använda tidsinställningen har du ett fiffigt sätt att förhandsgranska ändå. Ett annat sätt är att använda sitt personliga konto och göra en privat publicering där. Då är det ingen annan än du som kan se inlägget.

Redigera dina länkuppdateringar

När du lägger upp en länk på din sida kommer Facebook att ladda upp en länkad förhandsvisning med en kort text och en bild från sidan du länkar till. Radera gärna länken från textrutan, den behövs inte och ser mest ful ut och stör den som ska läsa texten. Det som syns i förhandsvisningen kan bara redigeras på den sajt som du länkar till, och det är inte alltid lyckat. Dyker det upp en konstig bild och texten knappt känns relevant kan det vara bra att veta att det går att redigera:

Lär dig mer

Tack för ditt tålamod, hoppas du har nytta av något du hittat här. Vill du ha mer Facebookinspiration så rekommenderar vi följande inlägg här på Bloggbyråns blogg: Facebook för rookies del 1 - Om hur du kan komma igång, skillnader mellan grupp och sida. Facebook för rookies del 2 – like a boss – Om hur du skapar engagemang på din sida.