Det blir inte alltid rätt när besökare delar dina artiklar och blogginlägg på Facebook. Ibland är det bara din sajttitel och sajtbeskrivning som följer med ihop med någon partnerlogo eller någon avatarbild på fel författare.

Men ibland blir det mer fel än ”inte helt rätt”.

En Facebook-delning av GP:s artikel om den 12-åriga flickan som tog livet av sig efter nätmobbing illustrerar det väldigt tydligt. Det blir så fel att det nästan blir komiskt.

Screen Shot 2013-09-15 at 9.58.03 AM

Facebook-delning av Joakim Jardenberg som illustrerar vikten av rätt Open Graph-taggar.

Rojalister i vår läsarskara behöver inte oroa sig. Kungen har varken tagit livet av sig eller deltagit i en nätmobbingskampanj mot en 12-årig flicka i Florida. Artikeln med videon om hans 40-åriga tid på tronen råkade bara ligga i närheten av den delade artikeln på GP.

I den här videon visar Joakim Jardenberg hur delningshaveriet funkar steg för steg:

Varför blir det ibland blir fel bilder eller texter vid Facebook-delningar?

Facebook hämtar delningsinformationen ur ett par metataggar som ligger i html:en för din sajt och dessa kallas Open Graph-taggar. De är ett enkelt sätt för Facebook att förstå vilken titel, beskrivning, delnings-url och bild man vill ska dyka upp när man delar inlägg på Facebook.

Detta kräver dock att du har installerat något tillägg på din sajt som låter dig sätta rätt texter och bilder själv eller att de hämtas automatiskt. (Alternativt kan man koda fram en egen lösning för de taggarna.)

Om du inte har några Open Graph-taggar kommer Facebook efter bästa förmåga försöka lista ut vilken titel, beskrivning och bild delningen ska ha. Oftast går den på titel och descriptiontaggar, men chansar på vilken bild som ska visas. Då kan det ibland bli lika fel som för GP idag.

Så får du till bättre delningar av dina inlägg på Facebook

  • Om din publiceringplattform är WordPress kan jag rekommendera SEO by Yoast. Den ger bra möjligheter att skapa rätt visning av inlägg för såväl Facebook, Twitter och sökmotorer.
  • Alternativt kan du installera en plugin för att välja bild som visas i samband med din delning.
  • Kom ihåg att om du inte bör ha flera tillägg som skapar Open Graph-taggar. Då kan det ibland bli fel på grund av konflikter. Min tumregel är: Välj en och håll dig till den. (Eller byt ut lösning helt och hållet.)
  • Ett enkelt sätt att kolla hur din delning på Facebook ser ut är att lägga in länken i din status utan att publicera och se hur inlägget förhandsvisas.
  • Om din delning inte ser ut som du vill kan du korrigera den via ditt delnings-tillägg och därefter  måste du säga till Facebook att cacha om delningsinformationen, vilket man gör i Facebook Debugger. (Facebook använder annars informationen från den första delningen, för att spara kapacitet på sina servrar.)

Om du inte sitter på WordPress eller inte kan installera inlägg kan du alltid dra ett mejl till din IT-avdelning eller oss för att få hjälp.