eastereggs

Nu närmas sig påsken – en tid av hönsägg, chokladägg, och marsipanägg. Och kanske lite fiskägg på äggen?

Självklart kan vi då inte vara sämre utan måste prata lite påskägg vi också. Och då inte den där hemska sortens sockerägg, utan med lite mer klass. Så marsipan, metall eller kod bör det vara för att falla oss i smaken.

I början

Sen datorernas barndom har utvecklare roat sig med att gömma dolda budskap och funktioner i program och system. Själv brukar jag sällan orka gå längre än roande eller uppgivna kommentarer i koden men det finns en otrolig mängd dolda funktioner i program omkring oss. Lite som Fabergés berömda ägg till den ryske tsaren handlar det om att gömma överraskningar i något som ser ut som något annat.

Det som brukar anges som första gången denna företeelse kallades påskägg är det kända ”grey dot-rummet” i Ataris spel Adventure som ger tillgång till ett rum med texten ”Created by Warren Robinett”.

Photoshop

Adobe har mer eller mindre alltid haft för vana att lägga till en alternativ startruta och/eller ”Om…”-ruta i framför allt Photoshop. I tidigare versioner av just Photoshop bodde exempelvis Merlin i lagerpaletten.

Några exempel från mitt Photoshop CS6 på os x:

Cmd + klicka ”Om photoshop” ger en alternativ ruta:

Skärmavbild 2014-04-17 kl. 13.03.50

Om man under Preferences > Interface håller ner Cmd+Alt+Shift då man ställer ljusheten på gränssnittet får man välja i enheter av kaffe istället:

Skärmavbild 2014-04-17 kl. 13.06.01

Google

Ett annat företag som är duktiga på påskägg är Google. Bland de mer kända hör ”tilt” (och ”askew”) samt ”do a barrel roll” men det finns även en uppsjö andra som är mindre spektakulära. En klar sådan favorit som är lite lagom nördig är:

Skärmavbild 2014-04-17 kl. 13.20.11

Google Maps

Google maps erbjuder en hel del påskägg

Herregud. Det är ju halvdag idag. Sån’t man måste hålla hårt på.
Det får bli mer om ägg och google maps imorrn!