är bra för stressmagen? ;)

Hej! 

Jag heter …… …….. och pluggar på …………-skolan. I vår kommer vi att gå ut på en praktikperiod och jag är väldigt intresserad av att göra min praktik hos er…

Vi får ganska ofta den här typen av mejl. Och vi blir alltid lika glada när någon hör av sig och är intresserad av vår byrå. Ibland har kanske den som hör av sig kontaktat varenda byrå i stan, eller har en ganska vag uppfattning om vad det är för byrå de har mejlat, men oftast känns det som att personen har gjort sin research och kan förklara varför de är intresserade av just oss.

Det vi har bestämt oss för är att alltid svara. Det kan man ju tycka är ett grundkrav, men alla som sökt praktikplatser, eller jobb, vet att det inte är en självklarhet. Men vi har också bestämt oss för att svara snabbt. Vi vet hur mycket det betyder att få snabb återkoppling på det man skickar. (Om det är någon som skickat in något som vi inte svarat på, förlåt oss, vi kan inte ens komma på en bra ursäkt, men det kan kanske, eventuellt, möjligtvis ha hänt. Hör av dig igen i så fall.)

Vi vill svara snabbt för att leva som vi lär. Mycket av det vi gör för kunder bygger på snabbhet. Att alltid finnas online. Att alltid svara och reagera på oväntade saker. Därför är det också viktigt av vara snabb i sitt svar även här. 

Vi har också bestämt oss för att alltid välkomna folk att hälsa på och ta en fika. Närsomhelst, bara att titta in. Alla ska känna sig välkomna. Det tar tid, och ibland kanske det inte funkar, men nästan alltid har man möjlighet att ta en paus, bryta i 10 minuter och säga hej. 

Och någon gång i enstaka fall tar vi också in en praktikant, fast vi är en liten byrå och känner att det kan vara svårt att garantera att vi har rätt projekt igång just när praktiken infaller, eller har tid att vara en bra handledare.

Vi brukar säga att alla hos oss måste vara digitalt breda. Breda i sina intressen och i sin kunskap. Samtidigt är det viktigt att veta var var och en har sin absoluta spets. Det måste en praktikant som vi blir intresserade av också kunna kommunicera. Att man sen får göra lite allt möjligt under sin praktik är en annan sak. Så är det även för alla som jobbar på byrån.

Så, vi svarar snabbt och är alltid generösa med erbjudandet att komma och hälsa på. Men vi tar in väldigt få praktikanter. För oss är det ett stort åtagande, nästan som en rekrytering. Perioden hos oss kanske är första gången en person sätter sin fot på en byrå och de få veckorna kan bli vägledande för ett karriärval flera år framöver. Med det ansvaret kommer också en insikt om att det här kommer att ta tid för oss. Och tid har vi oftast ont om – tyvärr. Två praktikanter har vi tagit in hittills, Simon Alestig (många års erfarenhet av Photoshop kändes intressant) och Rasmus Lewenhaupt i två omgångar (som drev eget företag inom filmproduktion redan under första praktikperioden).

Jag tror tyvärr att vi av ren instinkt kommer att känna när vi får nästa mejl: ”Nja, tror inte det passar så bra just nu, har vi rätt uppdrag, har vi tid, har vi” … fler ursäkter för att inte ta in en praktikant. Men jag fick ett bra tips idag under en föreläsning hos Ruth reklambyrå, ta in två åt gången, så kan de jobba ihop, hålla varandra sällskap eller jobba vidare på en skoluppgift, fast på byrån. Bara att spendera dagarna på en byrå kan vara lärorikt, att höra snacket och känna av miljön.

Fast två praktikanter, på en mindre byrå? För en byrå som är minst 10-20 personer kanske det går. Men för oss …

Ja ja, nu drar vi igång alla ursäkter igen. Vill du praktisera hos oss, hör av dig. Vi lovar att svara snabbt. Och du är alltid välkommen att komma förbi och hälsa på. Vi älskar ju trots allt att berätta om det vi gör och varför det är så kul att jobba på en byrå.

Vi ses!

PS! Att vi också fått så här fina porträtt på oss själva gör det ju inte mindre kul att ta in en praktikant (tack Simon)…

Bloggbyrån som superhjältar

…eller sådana här kul filmer (tack Rasmus):