Köttindustrin är den minst transparenta industri jag kan komma på just nu. Därför är det som Rafnaslakt nu gör på Facebook något av det mest intressanta som händer på nätet just nu.

Rafnaslakts Facebooksida

Det är flera saker som gör Rafnaslakt intressanta. Till och börja med är alla inlägg välskrivna, med mycket charm, humor och värme. Att de kan nå ut som de gör (och de kommer att bli långt mycket mer kända än de är nu) kan de göra tack vare sociala mediers kraft att sprida ordet om saker som människor gillar, eller ogillar. De tvekar dessutom inte att ta upp frågor som ligger långt utanför en normalbutchers yrkesutbildning.

Jag kan tänka mig att köttindustrin har svår ångest över deras tilltal och öppenhet, men samtidigt följer utveckling med mycket stort intresse. Rafnaslakt sätter press på hela industrin, och konsekvenserna av att släppa in människor i slakterier skulle förmodligen inte vara positivt, i alla fall inte i det kortare perspektivet. Bilden på en slaktare som skär juvret av en pregnant kviga känns brutal och min ryggmärgsreaktion är att överväga att bli  vegetarian.

Oavsett vad jag tycker om deras verksamhet och råa bilder på slakt så beundrar jag deras mod och sympatiska framtoning. Det kan vara en bluff, kanske de bara anlitat någon som är bra på att kommunicera, men den värme de sänder i den här posten om halalslakt får i alla fall mig att lova att jag ska försvara dem om de blir påhoppade.