facebook-wifi

Att få gratis wifi på ett café är i dag så självklart att vi är många som känner viss irritation när vi plötsligt får ”nej” på kontrollfrågan ”har ni WiFi?”. Man blir irriterad, känner sig ovälkommen som caféjobbare och ens plånbok vandrar vidare nerför gatan i jakt på en kaffekyrka med gratis nätverk.

Så, kanske är Facebook WiFi den slutliga motivationen för många verksamheter att hoppa på gratis-internet-till-alla-tåget?

Vad är Facebook WiFi?

Facebook har teamat ihop sig med några av världens största hårdvaruaktörerna inom nätverksteknik – Cisco Meraki och Netgear – och hos respektive aktör finns nu på administrationskontot alternativet ”aktivera Facebook WiFi”.

Efter aktivering dyker ”Facebook WiFi by …” upp som ett nätverksalternativ, för alla som letar nätverk i närheten, och som användare skickas du vidare till företagets (exempelvis caféets) Facebooksida för att göra en Facebook check-in och därmed få tillgång till det trådlösa nätverket.

Inne på Facebooksidan kan du sedan, om du vill, välja att göra din incheckning privat – alltså, du checkar bara in i syfte att komma åt WiFi:t, men visar inte någon av dina Facebookvänner att du är där. Eller så kan du förstås helt låta bli att checka och via den analoga fråga-efter-lösenord-i-kassan-modellen komma åt nätverket, vilket säkert kan kännas skönt i en tid då företags liketörstande fortfarande av många upplevs girigt.

För de företag som vill få ut maximalt av Facebook WiFi och förvalta sina besökares inchekningar så att det skapar engagemang och ”likes”, bör tjänsten kombineras med Facebook Offers, där besökare kan få rabatt eller ta del av erbjudanden direkt via Facebook.

Varför Facebook WiFi?

Överlag verkar Facebook WiFi vara en win-win(-win). Nätverksåtkomsten blir enklare. Det öppna WiFi:t driver trafik till företagets sida. Och Facebook ökar antalet Facebook check-ins, vilket ger dem mer information till sina databaser, som i sin tur gör att företagen effektivare kan marknadsföra sig på Facebooks forum. Genom att checka in är du nämligen, trots att du inte ”gillat” sidan, ihopkopplad med företaget och ett tacksamt mål för dess marknadsföring.

Det är intressant hur Facebooks samarbete med Cisco och Netgear tagit ”Facebook checkin” som inloggningsmetod för digitala tjänster till en ny nivå när det nu används för att komma åt nätverk.

I dag är det nästan uteslutande caféer som nämns i samband med nya Facebook WiFi, men tjänsten är högaktuell för de flesta verksamheter som enkelt vill effektivisera sin marknadsföring via sociala medier. Vare sig du driver ett kontorshotell, en pizzeria, tandläkarklinik eller tågstation gynnas du förmodligen av att bli mer synlig i sociala medier.

Vi väntar med spänning på de första rapporterna om vad företag får ut av den nya tekniken och hur det påverkar trafiken i ett skarpt läge.

Här kan du läsa mer om Facebook WiFi för företag.