Temat för dagens bloggpost är ironi.

Två är efter att jag lämnat min förra byrå fick jag en låda böcker budad till mig (sorry YouMe Agency). Att jag knappt hade koll på att böckerna stod där och inte har saknat dem jättemycket är kanske ett tecken på att de bara borde kastas, men jag är ändå uppvuxen med böcker i pappersform och kommer alltid ha ett mysförhållande till böcker.

De flesta av dem handlade om marknadsföring, såklart, men i lite olika form. En av favoriterna var boken jag köpte och läste för min son när han var liten, ”Min första shoppingbok”. En bok som är så politiskt inkorrekt att man bara måste ha den. Det är dessutom en bok som gav mig som förälder möjlighet att diskutera märkeshets och kommersialism, men på ett litet annat sätt än andra föräldrar kanske. Förmodligen var det också en litet bidrag till att mina barn behärskade den viktiga humorformen ironi ganska bra innan 10 års ålder.

Min första shoppingbok

Exakt hur politisk inkorrekt boken är för en småbarnsförälder ser du här.

Om du inte får högre veckopeng blir du tvungen att stjäla

Men det var inte det enda guldkornet i lådan. Boken ”Starta Internet” är tryckt 1996, ungefär ett år efter jag gick ut copywriterutbildningen och startade min första byrå, en webbyrå. Byrån finns inte kvar så jag kan inte länka. Det jag vet om oss fyra som startade byrån är att jag driver den här byrån och Jimmy Herdberg driver byrån Kokokaka, som det ju gått ganska hyfsat för de senaste åren. Och även om ingen av oss visste särskilt mycket om marknadsföring på nätet när vi startade (herregud, det var ju 1996) så är jag ändå rätt säker på att boken är köpt med någon form av ironi.

Starta internet!

Boken är ju absolut skriven i ett seriöst syfte, men allt jag kan göra när jag bläddrar i den är att skratta högt. Vad sägs om inledningen till exempel:

”För att kunna utnytta internet rent praktiskt så krävs i princip tre saker: en persondator, internetuppkoppling och programvara. Den här boken utgår från att du har de två förstnämnda. Tyngdpunkten i boken ligger på hur du använder de program som finns för att utnyttja internet.”

Eller det här fantastiska tipset:

”När du hittar något intressant på internet kan du självklart skriva ut det aktuella dokumentet. Du startar en utskrift med ett enda kommando …”

Och det bästa tipset:

Vart ska jag ta vägen?

”Att ha en telefon utan att ha telefonnummer är som bekant en besvärlig situation … För denna bok har vi därför valt att ställa samman dessa ”gula sidor”. (Efter detta kommer 20 sidor med länkar till sajter!). Slutligen en reservation. Utvecklingen går snabbt, vilket innebär att en del av dessa adresser kan ha förändrats sedan bokens tryckning.”

Okej, så jag har jobbat med internet sedan -96. Hur gör man för att inte sluta utvecklas? För min del handlar det om en grundläggande drivkraft som går igen i hela mitt liv. Jag brukar kalla det ”den ständiga viljan att vara inkompetent”. Det gör ont att börja åka bräda vid 47. Att vara nybörjare på något kan vara förnedrande (minns fortfarande föräldrarna till treåringarna i barnbacken som ropade ”RULLA BORT FRÅN LIFTEN! KAN DU INTE BARA RULLA BORT FRÅN LIFTEN! till mig för att deras barn kraschade in i mig). Men för mig är viljan att testa nytt ett måste. Jag kan inte leva utan att hela tiden kasta mig in i saker jag inte behärskar.

Hur ska man annars kunna utvecklas som människa?

CC by Skistar Trysil.

CC by Skistar Trysil