I dag är det inte bara ”högtidsdag” för spam (det är på dagen 36 år sedan världens första, kända spammeddelande skickades ut, vilket bland andra Claes Magnusson smått tänkvärt Facebook-kommeterar med meningen ”med så mycket åsikter som kommer föras fram idag, från ultrahöger till extremvänster, allt enkelriktat genom förstärkare, högtalare och megafoner, kanske det inte var så fel att det första spammet skickades just Första Maj?”).

Det är också – som de flesta förstås förknippar första maj med – sedan länge en internationell högtidsdag för arbetarrörelsen

Något nytt för i år är ”Sveriges första digitala första maj-tåg”, som Socialdemokraterna kallar den digitaliserade demonstrationsdelen, bland annat i sin omslagsbild på sin Facebook.

Att Gå med Stefan digitalt är visserligen inte så revolutionerande som man kunde önska. Det går helt enkelt ut på att, som i många redan gjorda kampanjer, visa sitt stöd för något genom att trycka på en knapp och synliggöra engagemanget via sin profilbild vilken i sin tur, som i det här fallet, visas upp i ett kollage bland många andra hundra eller tusen, på webben och på bildskärmar runt om på stan.

Huruvida den här typen av digital demonstration verkligen är demonstration att räkna med – det vill säga att den förenklar för människor som verkligen bryr sig att visa att de bryr sig och att även den här typen av engagemang verkligen kan påverka – eller om det bara ska ses som slacktivismaktiviteter, alldeles för enkla att lättvindigt delta i och därför knappast genuina, tvistar ibland vårt släkte om. Och det klart att man kan se argumenten till skepcis och spekulation.

Samtidigt. Att trycka ”jag är med” är, precis som att gå, en aktiv handling. Och oavsett graden av genuint engagemang (eller graden av wow-faktor på att digital-vandra…) så betyder det något. Så ett digitalt första maj-tåg, för den som tycker hen hör hemma där, kan vi nog inte så mycket annat än gilla faktiskt.

Mer om nyheten på TV4:as Lulenyheter (som ja, fortfarande finns kvar).