Jag är en stark förespråkare av digitala verktyg, men den fysiska listan kommer alltid trumfa den digitala för mig. Missförstå mig rätt nu. Jag ÄLSKAR tjänster som Asana och Toodledo, men i den fysiska listan kan jag dra pilar på mellan olika punkter, sätta en 1up-svamp på vissa uppgifter eller rita små komihåg-gubbar, på ett sätt en GTD-app aldrig skulle tillåta mig.

Det fysiska tillåter oss bryta mot regler och omdefiniera hinder. Det låter oss skapa nya spelregler och inte bara tänka utanför lådan, utan även vända ut-och-in på den. Därför kör vi oftast någon form av tavla när vi sitter i kreativa möten på byrån. Ritblock (nästan bättre än whiteborden), tejp och post-its ger oss roligare idéer än när vi sitter med ett Word-dokument och fyller i en kreativ brief.  Idag ankom det en till medlem bland våra fysiska kreationsverktyg, Method Kit.

Så snygg och så intuitiv

Så snygg och så intuitiv

Efter att jag läst om kortleken på Peter Rosdahls blogg har jag varit sugen på att testa den. Jag är som bekant en nörd när det kommer till modeller och jag blir extra förtjust av verktyg som inte har en överdrivet instruerande manual, utan som snarare bara inspirerar en att utforma egna system. Det kan bero på en uppväxt ihop med Lego. Det kan bero på att jag under en sommar på Gotland delvis försörjde mig på att spå i tarotkort. Det kan bero på att jag verkligen inte gillar instruktionsböcker.

Så vad är Methodkit?

Kortfattat är det en kortlek som innehåller 35 aspektkort, som hjälper dig att lyfta olika viktiga delar i ett projekt, och 15 stycken metodkort, som hjälper dig att angripa aspekterna ur olika perspektiv.

methodkit-star

Vissa aspektkort har dessutom även en kategorimärkning, såsom Stakeholders, Economic eller Current situation. Exakt hur de är tänkta att användas är inget som förtälls, vilket jag tycker är utmärkt. Det låter mig tänka ut egna sätt att använda dem, som troligtvis passar mitt projektlandskap mycket bättre, än vad en klassisk instruktionsbokskarta (om vi nu ska hålla oss till metaforen) skulle ge mig.

Enligt den extremt lilla manualen som följer med Method Kit, kan man använda leken för att:

  • definiera vad man har gjort
  • ta reda på var man är på väg
  • använda som ett tänkverktyg
  • få överblick och struktur
  • öka kreativiteten och effektiviteten

Själv är jag superpepp och resten av byrån har kollat suget på leken, så jag gissar att den kommer fram på nästa möte oavsett det är kreativt eller inte.