Kampanjen mot jätteräkor, Anti Scampi, som vi tagit fram för Naturskyddsföreningen slutar aldrig att förvåna och göra oss glada. Senaste lyckopillret är Dagens Medias nya samarbete med Unruly Media och deras verktyg Viral video chart.

Det är intressant att se hur Anti Scampi, med så olika förutsättningar i kampanjresurser,  kan vara med och konkurrera med varumärkesgiganter som McDonalds och ICA. Vi beundrar t ex den kreativa idén bakom DDB:s McDonald´s-kampanj Pick n Play som tagit deras film till en hedrande andraplats bakom Anti Scampi och gläder oss samtidigt att en film som Anti Scampi kan tävla i popularitet och viralitet genom det engagemang som kampanjen skapat.

Naturskyddsföreningens Anti Scampi-film mot den destruktiva odlingen av jätteräkor ligger alltså i topp i rankingen av de mest delade (i bloggosfären, på Facebook, Youtube och Twitter) filmerna de senaste 365 dagarna. Låt vara att listan är ny och statistiken inte speglar 365 dagar, men den ligger i topp sett över den tid som listan funnits.

Listan speglar det digitala engagemanget hos kampanjerna, och engagemanget för Anti Scampi har varit mycket stort. Ett spännande bevis på det är Kenzas blogginlägg om maten hon ska laga som blir fullständigt överhopad av kommentarer om hur dåligt det är att äta jätteräkor. Dessutom är det ett bra bevis på att Kenzas läsare, unga tjejer ”som bara engagerar sig i smink och kläder” har mer i huvudet än vad man ätit till frukost och var man köpt sin senaste mascara, (jodå, det är fortfarande en uppfattning vi stöter på alltför ofta).

Även hos Katrin Zytomierska har engagemanget mot jätteräkor varit stort. Ett exempel av flera här:

ӊt inte scampi!
anti-scampi kampanjen av naturskyddsföreingen
http://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/privat/gava/jatterakor/?gclid=CI7x-tG8lqwCFUa_zAod8jvpOA
//Helena”

Kampanjen Anti Scampi har skapat en hel liten armé av frivilliga hjälparbetare som hjälper Naturskyddsföreningen att uppnå det slutliga målet att en gång för alla få bort jätteräkorna  från våra tallrikar och från butikernas frysdiskar. Den 17:e november får vi veta om kampanjen räcker till förstaplatsen i pr-branschens finaste pris Spinn där Naturskyddsföreningen är nominerad till Årets kampanj i Sociala medier.

Vi hoppas det, för alla misshandlade och bortdrivna kustbönders skull som får tillvaron raserad av den ofta brutala och helt onödiga räkindustrin.

Bort med jätteräkorna! Avstå skamräkan på sushin! Bli Anti Scampi du också.