Som bekant är vi här på byrån WordPress-entusiaster. Både jag och Harald har kodat i det i typ 5+ år och i princip hela byrån har bloggat med WordPress sen version 2.5. Men vi kan inte låta bli att bli helt pirriga när vi ser alla spännande, nya bloggplattformar som dykt upp under 2103 och börjat växa sig starkare i år.

Här är våra tips på tre bloggplattformar du ska ha koll på 2014.

Ghost – egenhostat och snygg nerslimmat

Ghost körs visserligen på Node.js vilket inte är busvanligt på de flesta vanliga webbhotell, men går att installera på en hostingtjänst som till exempel Heroku eller på Ghostify. Ghost drog igång som ett kickstarterprojekt i mitten på 2013, av en av WordPress föredetta UI-utvecklare, John O’Nolan. Det har blivit poppis, dels för att det körs på Node, som har blivit utvecklarevärlden nya darling, och dels för att den är nerslimmad.

Ghost får du installera och hosta själv, men ha din tech-fadder nära till hands om du tycker terminalverktyg och utvecklarforum är läskiga. Alternativt pyntar du $5+ för en hostad variant.

Kortfattat är det en superenkel blogg där du skriver i formatet (GIT-flavored) Markdown eller i html. Kanske inget för en vanlig bloggare, kan man tro vid första anblicken, men faktum är att Markdown snabbt sätter sig i muskelminnet och helt plötsligt skriver formaterad text snabbare än vad man skulle med en vanlig WYSIWYG-editor (den vi har i WordPress till exempel).

Något som är tacksamt är att man får en förhandsgranskning till höger, där man även laddar upp sina bilder genom drag n’ drop.

Screen Shot 2014-03-03 at 15.06.19

Mitt andra #Blogg100-projekt, 250 Gram, drivs på Ghost, där jag ska försöka gå ner 1250 sushibitar i vikt på 100 dagar.

Inga inbyggda  kommentarer – en ny trend?

Ghost har inget eget stöd för kommentarer, vilket är lite störigt, men man kan lätt lägga till tredjepartslösningar för kommentarer som till exempel Disqus, Livefyre eller Facebook-kommentarer. Många andra Bloggplattformar och flat-file CMS, såsom den dropboxdrivna Scriptogram, filbaseade Kirby och Jekyll, som driver GitHub pages, verkar ha gått samma väg, så vi kan gissa på att det här blir en fortsatt trend.

Delningsfunktionalitet finns dock inbyggt snygg och prydligt.

Betyg Ghost +++

Som utvecklare måste jag säga att jag verkligen älskar att skriva i markdown. Det ser snyggt ut när man klämmer in kodexempel och design-faschisten i mig släpper garden lite när man bara kan fokusera på texten för en gång skull.

Om man är villig att lägga $5 och uppåt per månad så kan det här vara ett fantastiskt trevlig plattform, men du kan inte lägga till dina tredjepartskommentarer, vilket är lite av en bummer. Om du däremot vill köra egenhostat bör du vara hyfsat geeky. Visserligen finns det hosting som Webfaction, som ger dig en chans att installera Ghost hyfsat smärtfritt, men du kommer inte undan det faktum att du måste SSH:a dig in och ändra konfigurationsfilerna och därefter starta om servern.

SVBTLE – bloggnätverk/blogzine i minimalistisk förpackning

Ok, när jag testade SVTBLE igår var jag inte helt insåld och även idag känns det lite ljummet. Varför SVBTLE är poppis beror främst att det släpptes som invite only för över ett år sen och blev ett nätverk för riktigt bra bloggare. För ett tag sen öppnades plattformen upp för allmänheten.

Att skriva inlägg görs på samma sätt som på Ghost, men med den lilla skillnaden att den inte stöder bilduppladdning, vilket gör att du antingen för hotlinka bilder från någon annan sajt (dålig netikett) eller ladda upp till någon cloud-hosting (krångligt).

Man kan diskutera designen. Det är en fin linje mellan minimalism och tråkigt.

Liksom Ghost saknas det kommentarer och eftersom det är ett nätverk som håller i kodtrådarna, kan du inte lägga till någon tredjepartslösning. Istället är du utrustad med kudos-knapp. That’s all. Typ en like-knapp, fast den bara boostar dig i SVBTLE-nätverket.

Screen Shot 2014-03-03 at 12.07.58

Minimalism eller tristess? Beror nog på hur du är lagd.

Vad som är trevligt är paketeringen av utkast. Istället för att det kallas ”utkast” så är det formulerat som idéer, vilket skapar en prestationslös lista på uppslag. UI är inte bara design utan även copy, vilket jag tycker det här illustrerar bra.

Betyg SVTBLE: +++

Nja. Tror att mycket av storheten hos SVTBLE kan ligga i hur magazin-delen funkar och alla bra bloggare som plattformen knutit till sig, men den talar inte till mig på samma sätt som Medium (som vi tittar på härnäst) gör. Det minimalistiska tar över och typografin är inte  snygg. Jag gillar grejen med att samla upp idéer som man sen gör till utkast, men i övrigt känns det inte så kul.

Dessutom känns det som att kommentarsdelen behövs. Eller i varje fall något mer än en kudos-knapp. Vill man sätta upp en SVTBLE-blogg som man kan hacka in lite egen funktionalitet i finns en opensource-klon AOBTVSE.

Medium – en darling med fantastiska kommentarer

Efter att Google Reader gick i graven dog ganska mycket bloggläsande för mig. Ok, det kanske hände innan till och med, men när jag snubblade över Medium fick jag den där bubblande härliga känslan som jag fick när den sociala webben puttrade runt 2007.

Medium är till att börja med en ruskigt bra plattform för att läsa och hitta bra blogginlägg. Man har en mekanism för kuratorskap som kallas collections. Det är en samling av bra bloggposter som någon av kuratorerna har markerat som läsvärt. Du behöver alltså inte blogga för att ha en stor skara läsare. Du samlar bara på de bästa grejorna. Ganska mycket samma-lika som Tumblr’s re:tumblingfunktion.

Medium är precis som SVTBLE ett nätverk, så du får ett format att följa out-of-the-box. I det här fallet är det en riktigt bra låda du får. Dina poster inleds med att du får sätta följande:

  • Temabild för bloggposten
  • Rubrik
  • Underrubrik
  • Inläggstext, i vilken du kan har fet, kursiv, länkat, h1:a (konstigt rent SEO-mässigt), h2:a, citat och länkad text. That’s it.

Den till synes strikta formateringen av inläggen skapar väldigt enhetliga poster på hela Mediumnätverket. På något sätt lyckas Medium mycket bättre att balansera minimalismen än SVTBLE.

Här slipper du traggla markdown. Skriv och markera det du vill formatera. Klart!

Screen Shot 2014-03-03 at 16.14.40

En bild i toppen. Det är allt man får. Sen får man bara glänsa genom sina snygga formuleringar.

 

Notes – kommentarer med kontext

Det som verkligen får Medium att skina är kommenterna, som kallas notes. När du som läsare markerar ett textstycke får du alternativet att dela det eller att kommentera det. I marginaler listas alla kommentarer diskret och du har möjlighet att svara på andras kommenterar.

Betyg Medium: +++++

Jag ÄLSKAR medium. Framförallt kommentarerna, men även att en relaterad post från nätverket dyker upp som förslag under din egen post. Inget för den som vill behålla all trafik på sitt egna innehåll, men å andra sidan får man trafik från andras, så det kanske går på ett ut. Det är snyggt, enkelt och fokuserar på bra innehåll (och lyckas dessutom med det med bravur).

Det enda som är lite buhu är möjligtvis att ens innehåll ligger inlåst på ett nätverk.

Summering

Medium går ut som en vinnare för mig. Enkelhet och snyggt UI vinner i längden. För dig som vill testa Medium som läsare, kan vi tipsa om två av #blogg100-skribenterna Deeped och Pernilla Näsfors.