2012 har på så många sätt varit ett fantastiskt år för oss. Ingen nämnd, ingen glömd – men tack alla ni företag, organisationer och byråer som vi haft äran att få jobba med under de gångna månaderna! Och pepp, pepp på er som vi redan nu vet att vi kommer få inviga ett nytt spännande år tillsammans med.

Vi tänkte inte göra någon långrandig årskrönika (eller tacktal heller, för den delen), men några ord vill vi ändå säga om den tid som närmast varit. Vi kallar det, symboliskt nog, 12 minnen från 2012, och önskar med dessa alla en förträffligt God Jul, ett ypperligt Gott Nytt År och en sjujäkla massa likes på webben ;)

12 minnen från 2012

1. En blogg som berörde
 Finns så många bloggar vi skulle kunna nämna här. Men ska vi välja en enda som berört oss (och stört oss…) som få är det Kristian Gidlunds i kroppen minVad en människa kan förmedla i ord. Hur ord så starkt kan påverka. Och hur vi önskar att orden hade makt att också besegra.

2. En kampanj som var kalas
Hjälp så bra Musikhjälpen är. År efter år håller engagemanget i sig, och år efter er intensifieras det. Utöver att Musikhjälpen i år, hand i hand med svenska folket, lyckas håva in över 23 miljoner kronor på några dagar (pengar som i år går till barns rätt till rent vatten), imponeras vi över deras väldigt många kreativa sätt att samla in pengar på.

3. Ett klipp som fick hjärtat att klappa
”I figure right now the world needs to come into music”. Ett klipp som talar för sig själv. Om musikens betydelse, och teknikens.

4. En tjänst som tjänade oss väl
Tjänster kommer och tjänster går, och ett fåtal lyckas erövra världen. Hur länge Instagram består återstår att se (inte minst med tanke på all ilska och skepsis som uppstod hos många nu i veckan, i samband med ‘hinten’ om nya villkor…), men att 2012 varit ett Instagrammandets år är i alla fall ett som är säkert. Visst, man kan göra sig löjlig över mindre – typ att ingen middag och inget väder inte inte kan dokumenteras. Samtidigt är det fascinerande hur snabbt en ensam tjänst kan skapa nya beteenden och behov (eller helt enkelt öka incitamenten att baka den där kakan, tända de där ljusen till middagen, ta sig tid att faktiskt uppmärksamma den där regnbågen på himlen). Och må så vara att den filtrerade tillvaron inte enbart är av godo – en scroll i Instagramflödet gör i alla fall alltid oss på gott humör.

5. Ett event som engagerade
Det här har verkligen varit ett år av events, tror inte vi kan räkna dem vi varit på på våra gemensamma fingrar. Men det som bitit sig fast starkast (i år igen!) är utan tvekan Sweden Social Web Camp. Ingen annanstans har vi haft så många intressanta samtal, fått så mycket inspiration, skrattat oss så hesa och dansat oss så stela, som under de där augustidagarna på Tjärö. Och det finns ingenting vi är så säkra på som att vi med glädje kommer att ta oss dit nästa år igen.

6. En hashtag som gav oss hybris
Instagramma en bild och hashtagga den #Jockefest, så skrivs den ut på Joakims skrivare hemma! Med den funktionen tänkte vi, under en hemmafestkväll, att hela världen skulle fylla Jockes hela vardagsrum med utskrifter. Vi fick fem. Men ändå – vi besitter en utvecklare som bygger ‘Instagramfaxar’ (som btw fortfarande funkar) på en fjantkvart, bara för att det går. Känns bra.

Kolla in bambusningen nedan och se den galna uppfinnaren bakom. Vi vet, det är tio minuter av ditt liv som du aldrig får tillbaka, men du kommer att få se action, en ”liten” bit in i filmen, vi lovar (eller så har du ont om tid och går direkt till where the action is. Rekommenderas. Också.).

7. En startup som seglade upp
Eller ska vi säga ‘Memoto madness’?! Vi bockar och niger för dessa härliga, roliga och kompetenta människor som tagit en i grunden ganska galen idé (filma allt man gör, hela tiden) och förverkligat den. Proffs är de som lyckats crowdfounda $550,189 insamlat genom 2871 personer (oss inräknat :) ). En sån här hoppas vi alla på Bloggbyrån ha i kavajslaget snart. Och vi hoppas se fler sådana här typ av företag, initiativ, tjänster och kollektiva finansieringar framöver.

8. En app som blev till beroende
Instagram är asnyggt och vi som älskar de återuppståndna, animerade GIF:arna har äntligen fått ett sätt att kombinera snyggo med kulo i appen Cinemagram – appen som tillåter dig att skapa en animerad GIF med sköna filter. OCH du kan dessutom välja att bara animera vissa delar av bildytan. Vår kära designer och utvecklare Joakim har snöat in totalt. Skaffa nu! (Buuu för att Facebook inte tillåter animerade GIF:ar i timeline).

9. En Facebooksida som fortsatte flyga
Hallonlakritsskalle är ingen ny stjärna på FB-himlen. Just därför är vi så himla imponerade av hur dessa smartskallar med fortsatt energi och glädje orkar lägga just energi och glädje på varenda uppdatering. Finns inte en bild eller text vi inte vill lajka. Banalt men genialt, och den känslan förföljer oss ända in i godishyllan.

10. En podcast som pimpade vår vardag
Maktministeriet slutar aldrig leverera och det övergripande temat makt och strukturer på internet är alltid aktuellt. Josefine HådellJulia Skott och Fredrik Wass är en supertrio som givit oss såväl lyssnar- som diskussionsstoff året igenom.

11. En gadget som gjort oss galna

12. En Gangnam Style det gungade om ;)
(Please excuse the pre-roll)

Nu gör vi jul på det här, så ser vi grymt mycket fram emot ett 2013.

God Jul och Gott Nytt och massor av vinterkramar från oss på Bloggbyrån!